Üks mees hukkus katse käigus Kreekast Patrasest Itaaliasse Anconasse teel olnud laevalt põgeneda ning hiljem leiti veel üheksa surnukeha. Üle 400 inimese päästeti vaatamata tormituulele ja paksule suitsule, vahendab BBC News.

Pääsenud kirjeldasid „stseene põrgust“, kui laeval puhkes enne päästmist paanika. Reisijad tallusid teineteist jalge alla lõid teineteist, et saada esimesena päästetud.

Kapten Argilio Giacomazzi pälvis aga kiidusõnul evakuatsiooni lõpuni pardale jäämise eest. See kestis pärast hädasignaali väljasaatmist 36 tundi.

„Me ei oska öelda, kui palju inimesi võib kadunud olla,“ ütles Itaalia transpordiminister Maurizio Lupi esmaspäeva õhtul. Tema sõnul olid reisijate nimekirjas vead ning inimesi, kes Kreeka Igoumenitsa saarel laevale tulid või maale läksid, ei pandud kirja. „Seetõttu jätkame me jõupingutusi: me ei või teada, milline oli täpne arv,“ lisas Lupi.

Lupi sõnul on reisijate ja päästetute nimekirjade üle arvepidamine laeva lähtesadama asi.

Itaalia mereväe admirali Giovanni Pettorino sõnul ei olnud 80 päästetut reisijate nimekirjas. Korrespondentide sõnul võib see viidata sellele, et parvlaeval võis olla hulgaliselt illegaalseid immigrante.

Ka Kreeka kaubalaevastikuminister Miltiadis Varvitsiotis tunnistas, et reisijate nimekiri oli ilmselt ebatäpne, ning kurtis ebaadekvaatse suhtlemise üle Itaaliaga.

Päästetud on kurtnud, et alguses ei antud laeval tulekahjuhäiret ning meeskonnaliikmed ei äratanud reisijaid, kui paks suits hakkas kajutitesse tungima.

Kui reisijad püüdsid leekidest pääseda avatekile minnes, sattusid nad jääkülma vihma ja lainete kätte, samas kui tulekahju kuumus kõrvatas nende jalgu.

See viis tõuklemise ja teineteise eest lükkamiseni, kui võideldi kohtade eest päästepaatides ja päästekopterile saamise eest.

„Kõik tallusid teineteist jalge alla, et helikopterile saada,“ rääkis Kreeka veokijuht Christos Perlis.

„Peale jäid džungliseadused,“ ütles kreeklanna Irene Varsioti. „Polnud järjekorda ega korda. Keegi ei hoolinud lastest.“

Veel üks kreeka reisija rääkis, et oli tunnistajaks stseenidele Dante „Põrgust“, kui laevatekid sulasid ja inimesed püüdsid leida mingit mittepõlevat kohta, kus seista.

Reisijad kurtsid veel, et päästepaadid ei töötanud ja vaid üks õnnestus vette lasta. Meeskonnaliikmeid aga reisijaid aitamas ei olnud.

Mõned reisijad kannatasid alajahtumise ja kerge vingumürgituse käes, enne kui päästeti.