Jõulumeheks saamiseks tuli jalga tõmmata räpparipükse meenutavad moodustised. Pidevalt tekkis kahtlus, kas püksid ikka on sündsal kõrgusel, või on ülalhoidev paelake juba hingusele läinud. Sinna otsa veel edev punane kuub, mis valge nööriga keskelt kinni tõmmati. Ette valge lokkis habe ja pähe kohev tutimüts.

Esimene tiir kaubakeskuse koridori peab näitas ilmekalt, et andsin jõuluvana mõõdu välja küll. Naisterahvad piilusid kelmikate nägudega, härradki muhelesid ja lapsed pugesid vanemate jalge taha peitu.

Esimene tund keskuse klientide seas: kogun ohtralt pilke ja kolm julget neiut tormavad ligi, endast ja minust Facebooki jaoks fotot tegema. Viisakate noorte daamidena küsivad nad kenasti luba ja tänavad foto tegemise võimaluse eest.

Järgmine tund toob kaasa positsioonile asumise jõuluvana toolil. Fotograaf on valmis ja koos asume väikseid ja suuri jõuluvana sõpru ootama, et neist pilti teha ja kingikotist üllatusi jagada. Esimesed vaprad ilmuvad peagi ning julgevad kenasti mu kõrvale toolile istuda.

Peagi õnnestub fotole meelitada ka täiskasvanud külastajaid. Enamik siiski keelduvad ja toovad vabanduseks oma vanuse. Seda suurem on rõõm, kui mõni üksik täisealine hea meelega koos jõulumehega foto teha laseb. On ju kogu üritus kliendile tasuta ja mingit tulu sellest keegi eraldi ei teeni.

Eriliselt jäid sel aastal meelde üks pisikene poisipõnn ja minu enda ametivend, ka jõulumees. Väike poisipõnn võeti turvahällist ja juba esimesest hetkest oli ta minu suur sõber. Võttis oma väikese pehme käega sõrmest kinni ja vaatas imelikule habemikule sügavsiniste silmadega otsa. Nii erilisi ja ilusaid silmi ei olnud mina oma elus veel näinud. Nagu pisike jõuluime istus ta minu kõrval ja lubas fotograafil vanematele mälestuseks armsaid pilte teha.

Teine meelde jäänud külastaja rääkis loo, kuidas tema on juba 25 aastat ise sama ameti peal tegev olnud. Mees luges mulle väga ilusa ja ilmeka luuletuse. Oma kingituse andis härra edasi järgmisele kliendile, kuna temal endal kodus väikeseid kingitusesaajaid ootamas ei olnud.

Jõulud on eriline aeg ja jõulumees üks müstiline ja põnev olevus. Minu päev jõulumehena läks igati korda ning olen samamoodi valmis seda ametit veel tublid 25 aastat pidama.