Meeleavaldused said alguse kolmapäeval, kui kohus otsustas, et ei esita süüdistusi seoses Eric Garneri surmaga, vahendab BBC News.

Meeleavaldajad kandsid neljapäeva õhtul üle Brooklyni silla kirste ja marssisid mitmes grupis läbi Manhattani, kandes plakateid kirjaga „Rassism tapab“ ja „See lõpeb täna“.

Märulivarustuses politseinikud teatasid istumismeeleavaldustest osavõtjatele, et nad vahistatakse, kui nad edasi ei liigu. Kolmapäeval vahistati enam kui 80 inimest, kuigi meeleavaldused on olnud enamasti rahumeelsed.

Väiksemad meeleavaldused toimusid Chicagos, Washingtonis, Denveris ja Bostonis. Minneapolises blokeerisid meeleavaldajad liikluse, marssides või lamades sõiduteel.

43-aastane Garner peeti New Yorgi tänaval kinni 17. juulil, kahtlustatuna salasigarettide müümises. Politseinik Daniel Pantaleo pani oma käsivarre ümber Garneri kaela. Garner, kellel oli astma, suruti jõuga pikali.

Intsidendi kohta olemas olevas videos on kuulda, kuidas Garner ütleb korduvalt: „Ma ei saa hingata.“ Ta kaotas teadvuse ja suri hiljem.

Politsei ametiühingud ja Pantaleo advokaat väidavad, et ta kasutas heakskiidetud pikalisurumismanöövrit, mitte ei kägistanud, mis on New Yorgi linna politseireeglites keelatud.