28. novembri hilisõhtul ja öösel käisid Päästeameti Lõuna päästekeskuse järelevalveinspektorid Tartu ja Võru meelelahutusasutustes reidil. Kokku külastati etteteatamiseta 24 ettevõtet nende aktiivse kasutamise ajal. 19 asutustes leiti rikkumisi, mis olid enamuses kergemat laadi, teatas amet.

Unustatud oli õigeaegselt kustuteid kontrollida, kustutile ligipääs oli takistatud või oli probleeme tulekahjusignalisatsiooni dokumentatsiooniga. Paraku tuli ette mitmeid rikkumisi, kus evakuatsiooniteed ei olnud piisavalt vabad, et sealt kiiresti läbi saaks. Tartus leiti üks tõsisem puudus, kus kesklinna teisel korrusel asuva baari evakuatsiooniväljapääsu ja trepi asemel oli akna taha paigaldatud redel.

„Üldiselt on olukord paranenud ja tõsisemaid rikkumisi esines varasemast vähem,“ ütles Lõuna päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja Almar Nuuma. „Siiski tuleb rõhutada, et ettevõtte juhid peavad töötajate tuleohutusalast koolitamist tõsisemalt võtma. Ohuolukorras sõltub klientide ohutus ennekõike teenindajast. Ta peab une pealt teadma, kus kustutid on, kuidas neid kasutada ning kust kaudu tulekahju puhkemisel ruumidest kiiresti välja saab.“

Kergemate rikkumiste puhul tegid inspektorid hoiatuse, aga raskemate puhul alustati väärteomenetlust, mis võib lõppeda rahatrahviga. Füüsilisele isikule ulatub trahv 1200 euroni ja juriidilisele isikule 3200 euroni. Päästeameti järelevalveinspektorid jätkavad reidide korraldamist meelelahutusasutustesse, et tuleohutusnõuded oleksid täidetud.

Inspektorite eemärgiks oli ennekõike meelelahutusasutuste külastajate ohutuse tagamiseks selgitada, kuidas meelelahutusasutuste omanikud ja -töötajad asutuse aktiivse kasutamise ajal tuleohutusnõudeid täidavad.

Esialgne kokkuvõte reidi tulemustest:

Kontrolliti 24 klubi, pubi, baari ja toitlustusasutust. Tuleohutusnõuete rikkumisi ei esinenud 4 asutuses (Klubi Bevega Võrus, pubi Õlle 17 Võrus, Big Ben klubi Tartus, Club Tallinn Tartus). Kokku tuvastati 39 tuleohutusnõuete rikkumist 19 asutuses. Suulisi korraldusi rikkumise kõrvaldamiseks anti 8 asutuses.

Väärteomenetlust alustati 6 asutuse suhtes. Täiendavad haldusmenetlused viiakse läbi 5 asutuse suhtes.

1. Probleemid evakuatsioonitee ohutu läbitavusega – 10 juhul;
2. Teine evakuatsioonipääsu – uks ei olnud võtmeta avatav ja oli lukustatud – 3 juhul;
3. Tuletõkkeuksed olid fikseeritud avatud asendis – 1 juhul;
4. Puudusid nõutav arv tulekustuteid – 1 juhul;
5. Probleemid tulekustuti korrashoiu või paigutusega – 7 juhul;
6. Probleemid tulekahjusignalisatsiooni dokumentatsiooniga – 6 juhul;
7. Puudulik evakuatsioonivalgustus või evakuatsioonitee tähistatus – 4 juhul;
8. Kütteseadmete kasutamise nõuete rikkumine – 1 juhul;
9. Elektrijuhtmete ajutised ühendused – 1 juhul;
10. Töötajate puudulik teadlikus ohu korral tegutsemisest ja tuleohutuspaigaldiste asukohast ning kasutamisest – 2 juhul.