Nimelt on EKRE juhid Martin ja Mart Helme kooseluseaduse suhtes tihti avalikult väga kriitiliselt sõna võtnud. Nii näiteks ütles Martin Helme tänavu kevadel europarlamendi kandidaatide debatis, et "kui vanasti seisnes euroopalikkus Rooma õigusel, Kreeka hellenite kultuuril ja ristiusul, siis tänapäeval on Euroopa väärtuste ikooniks habemega naised ja kõik muu sarnane. See on vale suund, kuhu liikuda, ja see ei lõpe hästi".

Samuti kirjutas Martin Helme 7. mai Õhtulehes kooseluseadusele viidates, et "igat seadust, eriti aga halba seadust, on võimalik kehtetuks teha" ning "Konservatiivne Rahvaerakond kavatseb kooseluseaduse suhtes just seda poliitikat ajada".

Erakonna teine juhtfiguur Mart Helme ütles aga näiteks 2013. aasta oktoobris Postimehele, et "kui tuleme Tallinnas võimule, keelame kõlblusele viidates „Erinevus rikastab“ homo­propaganda kampaaniad avalikus linna­ruumis ja koolides ning laste­asutustes".

"See on marginaalne osa ühiskonnast, kes ei saa oma tahet ja seisukohti kõigile ülejäänutele peale suruda ja kelle pärast ei tohi hakata muutma seadusi, mis on ühiskonda koos hoidnud aasta­tuhandeid," märkis Mart Helme.

Kristiina Ojuland, kes on aga EKRE huviorbiiti sattunud RÜE esimees, on muuhulgas olnud näiteks Euroopa Parlamendi LGBT intergrupi liige. Nii toonitas ta 2012. aasta oktoobris oma blogis sallivuse tähtsust. "Eesti väiksuse juures on oluline väärtustada iga kodanikku ning vältida tõrjuvat suhtumist vähemustesse," selgitas Ojuland blogis. "Salliv ja toetav suhtumine saab alguse paljuski perekonnast ja koolist ning seetõttu on neid teemasid käsitleva õppematerjali valmimine väga õigeaegne."

Samuti kutsus Ojuland europarlamendis üles lõpetama vägivalda LGBT kogukonna suhtes Aafrikas. Video sellest asub siin!

Kooseluseadusega seotud maailmavaatelisele erinevusele tähelepanu juhtides vastas EKRE liider Martin Helme, et parteidel on arvestatav ühisosa, mis puudutab majandust ja valimissüsteemi- ning riigireformi.

"Jah, me oleme kooseluseaduse suhtes konkreetsemalt meelestatud, meie seisukoht on, et seadus, mis jagab ühiskonna homodeks ja putinlasteks on halb ja rumal seadus ning tuleb tühistada. Kuigi RÜE seda nii otseselt välja ei ütle, leiavad ka nemad, et kooseluseadus on halvasti tehtud ja ebademokraatlikult läbi surutud ning suhtuvad sellesse kriitiliselt. Siin meil suurt erimeelsust ei ole," ütles Helme Delfile.

Ojulandi erakonna plussideks on aga Helme sõnul kahtlemata hulk aktiivseid inimesi, kes äsja poliitikasse tulnud ja kellel on palju indu. "Neil on esimehe näol arvestatav poliitiline kogemus. Neil on realistlik vaade asjade seisule," leiab Helme.

Kui rääkida Kristiina Ojulandi väljaviskamisest Reformierakonnast, siis leidis Helme, et see, mida talle süüks pandi, oli Reformierakonnas tavaline käitumisnorm. "On selge, et seda kasutati ettekäändena parteisiseses võimuvõitluses ühe inimese ära koristamiseks. Sellest tulenevalt ei võta ma tõsiselt jutte Ojulandist kui "vanast reformarist", vaid olen üpris kindel, et ta on Reformierakonna suhtes tükk maad sõjakamalt meelestatud kui näiteks meie erakonna keskmine liige - ja uskuge, meie erakonnas reformikaid ei armastata!"

Üheskoos riigikogusse saamist peab Helme aga reaalseks, sest parteidel olevat on päris nutikas kampaaniaplaan, toimiv üleriigiline organisatsioon oma aktiiviga, tugev liider, nime tuntus ja selge maailmavaade. 

"Pikemast plaanis pole hetkel minu arvates mõtet rääkida, kõigepealt tuleb valimistel saavutada hea tulemus ja siis tuleb hakata ehitama poliitilist organisatsiooni, mis siit järgmiste valimiste järel valitsust moodustama hakkab. Kellega ja kuidas, eks selles ole oma suur sõna öelda ikka valijal," rääkis Helme.

Nii Martin kui ka Mart Helme rõhutasid aga, et nad on Ojulandi parteiga vaid rääkinud ühiste nimekirjade tegemisest, mitte erakondade ühendamisest. "See ei oleks praeguseks ajaks enam nii või teisiti juriidiliselt ajaraami tõttu võimalik. Tegemist on jõudude ühendamisega, et läbilöögivõime oleks valimistel suurem. Tegemist on pragmaatilise sammuga meie valimissüsteemi poolt loodud takistuste ületamiseks," ütles Martin Helme.