42-aastast Iraagi sõja veterani Omar Gonzalezit süüdistatakse 19. septembril noaga relvastatult hoolikalt valvatud kompleksi tungimises, vahendab Reuters.

Kahtlusalust ei peatatud enne, kui ta sisenes Valge Maja põhikorrusele. Lisaks noale, mis tal kaasas oli, leiti tema autost veel relvi.

Intsident oli üks põhjus salateenistuse direktori Julia Piersoni ametist lahkumisele.

USA sisejulgeolekuministeeriumi sisejuurdluse järgi ronis kahtlusalune üle kahemeetrise tara kohas, kus puudus üks tara ülaservas olevatest piikidest.

Selles piirkonnas paiknes mitu vormiriietuses salateenistuse agenti, kuid nad ei näinud sissetungijat, sest aia ääres käisid ehitustööd.

Valge Maja sissesõiduteel olnud koeraga agent pidas parajasti mobiiltelefoniga eravestlust ning tal ei olnud kõrvaklappi kõrvas.

Kui agent sissetungijat nägi, liikus ta tema poole ja andis koerale korralduse kahtlusalune kinni püüda. Raporti järgi ei olnud aga koeral aega sissetungijast kinni haarata või ei pruukinud ta teda üldse näha.

„See raport viitab sellele, et salateenistuse reageerimine Valges Majas oli 19. septembril märkimisväärselt takistatud kriitiliste ja suurte vigade tõttu kommunikatsioonides, segaduse tõttu tegevusjuhendi osas ning lünkade tõttu personalitöös ja väljaõppes,“ öeldakse raportis. „Kui osa neist probleemidest võib seostada ressursinappusega, on teised süstemaatilised ja annavad tunnistust salateenistuse kultuurist.“