Kataloonia omavalitsuse president Artur Mas nimetas hääletust täielikuks eduks, mis väljendas selgelt, et katalaanid tahavad end ise valitseda, vahendab AFP.

Valijatelt küsiti kaks küsimust. Esiteks: kas te tahate, et Kataloonia oleks riik? Kui vastus oli jaatav, esitati ka teine küsimus: kas te tahate, et see riik oleks iseseisev?

Esialgsed tulemused näitasid, et 80,7 protsenti umbes kahest miljonist hääletanust vastas mõlemale küsimusele jaatavalt. Veidi üle kümne protsendi vastas jaatavalt esimesele küsimusele ja eitavalt teisele küsimusele, teatas Kataloonia asepresident Joana Ortega. Umbes 4,5 protsenti vastas eitavalt mõlemale küsimusele.

Regionaalvalitsuse teatel oli valimisõigus 5,4 miljonil katalaanil ja Kataloonias elaval välismaalasel alates 16. eluaastast. Referendumi korraldasid tuhanded vabatahtlikud.

Hispaania justiitsminister Rafael Catalá nimetas hääletust viljatuks ja kasutuks.

„Valitsus peab seda iseseisvusmeelsete jõudude korraldatud poliitilise propaganda päevaks, millel puudub igasugune demokraatlik kehtivus,“ ütles Catalá oma avalduses.

Hispaania riigiprokuratuur uurib jätkuvalt, kas Kataloonia võimud rikkusid koolides ja teistes avalikes hoonetes valimisjaoskondi avades kohtu tõkendit.

Kataloonia juhid tunnistavad, et hääletusel ei ole otseseid õiguslikke tagajärgi, kuid loodavad, et suur osavõtt tugevdab nende poliitilist seljatagust nii Madridis kui ka mujal Euroopas.

Mas teatas, et Kataloonia valitsus püüdleb nüüd ametliku referendumi poole ning taotleb selleks rahvusvahelist toetust, et veenda Hispaania valitsust seda lubama.

7,5 miljoni elanikuga Kataloonia moodustab ligi viiendiku Hispaania majandusest. Iseseisvust on nõutud juba aastaid, kuid Masi viimase aja tegevus on läinud kaugemale kui kunagi varem on mindud.

Sümboolse hääletuse lõpptulemused avaldatakse alles kuu lõpus.