Kirjas NATO peasekretärile Jens Stoltenbergile õhutatakse seda otsust tegema, et astuda kollektiivselt vastu Venemaa presidendi Vladimir Putini valitsuse lubamatule tegevusele, vahendab Washington Free Beacon.

Helikopterikandjate müüki Venemaale nimetatakse kirjas „mõeldamatuks“. Lahenduseks pakutakse kirjas seda, et NATO ostaks või liisiks sõjalaevad ühiseks mereväevaraks.

„NATO selline otsustav samm ei ole pretsedenditu ja see näitaks president Putinile, et meie retooriline otsustavus on kooskõlas meie tegeliku otsustavusega, ning et see allianss ei tolereeri ega õhuta tagant tema ohtlikku tegevust Euroopas,“ öeldakse kirjas.

Kirjas selgitatakse, et ka Prantsusmaad kutsutakse üles tehingust loobuma, kuid ei saa riskida võimalusega, et laevad siiski müüakse Venemaale, samal ajal kui viimane käitub agressorina.

Kongresmenide gruppi juhivad esindajatekoja väliskomitee liige Eliot Engel (New Yorgi demokraat) ja USA delegatsiooni esimees NATO parlamentaarse assamblee juures Michael Turner (Ohio vabariiklane).

„Vaid mõni nädal tagasi rikkus Venemaa luurelennuk NATO õhupiiri esimest korda pärast külma sõja lõppu,“ ütles Turner oma avalduses. „Ajal, kui Putin jätkab oma jõupingutusi meie liitlaste hirmutamiseks ja regiooni destabiliseerimiseks, peab meie NATO allianss selle agressorriigiga silmitsi seistes oma otsustavust üles näitama. Me peame tagama, et Putinil ei oleks võimalust neid ülimalt arenenud ründelaevu kätte saada, ning selle asemel peaksime haarama sellest võimalusest tugevdada meie oma võimekusi.“