ÜRO uurimiskomisjoni 372-leheküljelises raportis räägiti üksikasjalikult mitmesugustest inimõiguste rikkumistest Põhja-Koreas, sealhulgas vangilaagritest, süstemaatilisest piinamisest, näljutamisest ja tapmisest, mis on võrreldavad natside tegudega, vahendab Reuters.

Põhja-Korea delegatsioon korraldas harvaesineva avatud kohtumise ÜRO peakorteris New Yorgis, kuhu kutsuti teiste riikide esindajad ja ajakirjanikud, keda saabus kohale suurel hulgal.

Põhja-Korea diplomaat Choe Myong-nam, kes esindab Põhja-Korea inimõigusteuuringute liitu, seletas, et kuigi tema maal võib olla inimõigustealaselt kohatisi tõrkeid, on Pyongyang õigel teel.

„Et me oleme üleminekuühiskond, võib edasi liikudes olla mõningaid probleeme, näiteks majanduses ja muudes valdkondades, meil tuleb võibolla rajada rohkem maju ja sotsiaalrajatisi, et pakkuda inimestele paremaid elutingimusi,“ ütles Choe. „Seetõttu on meie põhiseaduses säte, mis määrab ära, et pärast ühiskonna arenemist laieneb rahva võimalus inimõigusi ja põhivabadusi nautida.“

Choe sõnul on majandusprobleemid ka välisjõudude süü.

Põhja-Korea vastuses ÜRO inimõigusteraportile on öeldud, et vaenulikud jõud püüavad pidevalt rääkida inimõiguste probleemist Korea Rahvademokraatlikus Vabariigis, et määrida viimase mainet ning kukutada korea rahva valitud sotsiaalsüsteemi ja ideoloogiat.

„Pöörased kuulujutud ja väljamõeldised Korea RDV kohta levivad rahvusvahelises kogukonnas tänu vaenulike jõudude põlastusväärsele inimõigustealasele väljapressimisele, et laimata ja haavata Korea RDV-d,“ teatab Põhja-Korea oma vastuses.

Choe kordas ka Pyongyangi varasemaid väiteid, et Põhja-Koreas ei ole vangilaagreid.

„Me oleme teinud minevikus ikka ja jälle avaldusi nende niinimetatud vangilaagrite kohta... et Korea RDV-s ei ole vangilaagreid,“ ütles Choe. „Praktikas selliseid asju ei ole.“

Choe tunnistas siiski, et Põhja-Koreas on „kinnipidamiskeskused, kus inimesed parandavad oma mõtteviisi ja vaatavad tagasi oma väärtegudele ning nad kasvatatakse töö abil ümber“.