„Kui olime eelmisel kuul rongiga teel Rostovisse, ei olnud mul aimugi, et olime teel Ukrainasse. Me kõik uskusime, et meid toodi baasi tavaliste rutiinsete õppuste jaoks,“ ütles Vene dessantväelane telefoni teel Newsweekile, vahendab Iltalehti. „Kui ma oleksin teadnud, et meid toodi siia sõja jaoks, oleksin oma töö lõpetanud juba Kostromas, kus mul on kodus kaks väikest last.“

Venemaa kõrgeim juhtkond on kangekaelselt eitanud oma vägede kohalolekut Ida-Ukraina kriisipiirkonnas. Mitmetel erinevatel allikatel põhinev informatsioon räägib siiski midagi muud.

NATO andmetel sõdib Ukrainas üle tuhande Vene sõduri. Võimalike vene sõjaväelaste kohta Ukraina territooriumil on avaldatud mitmeid pilte nii rahvusvahelises meedias kui ka sotsiaalmeedias. Augusti lõpus vangistas Ukraina armee Vene dessantväelased, kuid Venemaa väitis, et nad olid kogemata eksinud.

Vene sõdurite omaksed on nõudnud avalikult informatsiooni oma lähedaste asupaiga kohta. Sõdureid saabub salaja matmiseks tagasi Venemaale, kuid keegi ei paista täpselt teadvat, kust surnukehad saabuvad.

Vene sõduriemade liikumise teatel on Ukraina lahingutes hukkunud vähemalt 200 Vene sõdurit.

Dessantväelase sõnul ei mõista tema ja teised sõdurid sugugi Putini ideed luua Novorossija ehk Uus-Venemaa separatistlik riik Ida-Ukrainasse. Ta kirjeldas ka pidevat surmahirmu, mida pole kunagi varem kogenud.

Vene sõdurid rääkisid Newsweekile, et neid ei sunnitud alla kirjutama mingile täiendavale lepingule, kuigi praeguste lepingute tingimustes ei mainita vägede paigutamist võõrale maale.

„Ma ei ole ennast selleks vabatahtlikuna üles andnud, aga kõik katsed lõpetada oleksid asjatud – meid saadetakse homme hakklihamasinasse. Kui keegi oleks mulle varem tõtt rääkinud, ei oleks ükski meist pakkunud ennast tuhandedollarilise kuupalga eest Ukrainasse elusalt grillitavaks,“ ütles umbes 30-aastane ohvitser Newsweekile.

Igal varahommikul tunglevad dessantväelaste naised Moskvas asuva õhujõudude diviisi juures, oodates ametlikke selgitusi „õppuste kohta Rostovi oblastis“.

Naised on Newsweeki teatel meestega telefoni teel rääkinud ja teavad tõde.

„Poeg palus, et ma läheksin kirikusse ja süütaksin küünlad, et ta eluga pääseks, sest neid aeti tagasi Ukrainasse,“ ütles Veronika Tsirujeva Newsweekile.