Möödunud nädalavahetusel Kiviõli tuhamäel toimunud motofestivali üks ohtlikum võistlus oli mäkketõus, mille käigus juhtuski ühe sõitjaga tõsisem õnnetus: talle kukkus krossiratas ribidesse. "Samas võistlus jätkus ja 20 minutit hiljem, kui see lõppes, ei olnud kiirabi kuskil. Kutsuti uuesti, sai jälle oodatud 15 minutit. Tavainimesed hakkasid vaest ratturit aitama, kes hakkas juba teadvust kaotama," kirjeldas medõe ametit pidav krossihuviline.

Talle tundus pentsik ka viis, kuidas oli korraldatud vigastatu transport: "Tuhamäest jooksis üles meedik, kaks kätt taskus. Meeskonnaliikmed saabusid ATV-ga, siis toodi vanaaegne kanderaam, mis oli käru peal ATV taha pandud. Arvestades, et inimesel oli eeldatavasti ribid katki, siis igasugune põrutamine on väga ohtlik!"

SA Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige Janek Maar selgitas, et kannatanu andis esialgu rajajulgestajale infot, et meditsiinilist abi pole vaja. "Mõne aja pärast liikuma hakates tundis ta aga suuremat valu ja kuna võistlus käis, siis ei jõudnud see info rajaturvajatelt koheselt arstideni. Kui info lõpuks kohale jõudis, jõudsid arstid transporti võimaldava tehnikaga õnnetuspaigale umbes seitsme minutiga," rääkis ta.

Tingimused seadsid piirangud

Maar põhjendas, et tegu oli järsu nõlvaga, kuhu polnud võimalik väga tihedalt turvapersonali paigutada ja kuhu ligipääs on võimalik vaid kergema tehnikaga, nagu ATV. "Seetõttu võis publikule tõesti jääda mulje, et õnnetusse sattunut ei aidata. Sama tehnikat oleme kasutanud MM-etappidel vigastatute transportimisel juba seitse aastat ja meditsiiniline personal teab väga täpselt, kuidas ja mida teha," kinnitas Maar.

Arstide hinnangul oli tegu rindkere põrutusega. Kannatanu ei andnud Maari sõnul hoolimata teadvusel olemisest arstidele infot seni, kuni arst lõpuks süsti otsustas teha. Selle ettepaneku peale olla mees ise arstiabist loobunud. Siiski viidi ta Ida-Viru Keskhaiglasse tervisekontrolli, kus tuvastatigi põrutus. Õnneks mitte nii tõsine, et sportlane poleks saanud hiljem ise koju minna.

Külvar Mand, kes juhtis võistluse meditsiiniteenistust, lisas, et kogu motofestivali meditsiiliine julgestus toimus Rahvusvahelise Motospordi Föderatsiooni reeglite alusel. "Transpordiks vajalikud teed on enne võistlust kontrollitud ja kokku lepitud. Olin ise mäkketõusu võistlust julgestamas koos nelja meedikuga ja jõudsin võistlejani koos kahega. Pärast seisundi hindamist transportisime ta meditsiinikeskusesse. Sportlane oli stabiilses seisundis. Abistasime kohe, kui olime saanud rajajulgestuselt informatsiooni," kirjeldas Mand.