Nädalavahetusel YouTube'is avaldatud videos aktsendiga soome keelt rääkiv mees kutsub soomlasi üles islamikalifaadiga liituma, vahendab YLE Uutiset.

Nime all Abu Shuayb as-Somali esinev noor mees räägib videos, kui hea on elada islamiriigis, kus kehtivad šariaadiseadused ja kõigi eest hoolitsetakse.

„A-studio“ võttis ühendust noormehe isaga, kes kinnitas, et videos rääkiv mees on tema poeg Sayid Hussein Faisal Ali.

Isa Faisal Ali Warabe on Soomeski tuntud somaali poliitik, kes elab praegu Somaalimaal. 2010. aastal pürgis ta Somaalimaa presidendiks. Tema naine ja osa muust perest elavad Soomes Espoos.

Faisali sõnul on poeg juba üle aasta koos samuti Soome somaallasest naisega Süürias viibinud.

„Ma ehmatasin, kui sellest kuulsin. Ma hakkasin muretsema, kui nägin tema videot. See tema asi ei ole meie asi. Me tahame, et ta sealt ära tuleks ja vajame selleks tuge,“ ütles Faisal telefoni teel.

Isa sõnul hakkas poeg vaikselt radikaliseeruma 2010. aastal. Faisal üritas korraldada poja passi konfiskeerimist, aga Soome politseinikud seda ei teinud, sest pojal ei olnud kuritegelikku tausta.

„Ta pöördus arvuti kasutamise kaudu islamisse. Soomes elavad imaamid on head, nad üritavad õpetada noortele häid käitumiskombeid ja on radikaliseerumise vastu,“ ütles Faisal.

Ajaleht Helsingin Sanomat kirjutas juunis, et somaali taustaga Espoo mees suri Süürias juuni alguses. Faisal tunnistas, et surnud mees oli nende sugulane.

„Me uskusime oma lastesse, aga nüüd on keegi meie lapsed radikaliseerinud,“ ütles Faisal.