Rahumägi meenutas, et mõni aeg tagasi oli olukord vastupidine ja avalikkus ründas politseid Lemmerannas ja Viljandis toimunu pärast, väites, et liiga pehmelt käitunud politsei ei kaitsnud toona inimesi.

"Täna, kui politsei on kutsutud inimestele appi, politsei käitub adekvaatselt ja professionaalselt, teeb kõik nii, nagu on politseikoolis õpetatud, siis tõstetakse üles selline kära ja süüdistatakse politseid liigse jõu kasutamises," rääkis Rahumägi Delfile.

Turvaärimehe sõnul peaksime me ikkagi rahulikult eelkõige järele mõtlema, et millist politseid me tahame. "Kas me tahame sellist politseid, kelle peale iga nokastanud nolk võib karjuda, filmida neid, mõnitada neid, käsutada neid ja meie peame siis vaatama, kuidas sellises mõnitavas olukorras Eesti politseinikud peavad käima justkui mööda nööri, et mitte ühtegi kaheti tõlgendavat olukorda ei tuleks ja meedialt tappa ei saaks?" küsis Rahumägi.

Politsei käitus täpselt õpitu kohaselt

Turvafirma juht lisas ka, et mujal maailmas ollakse täiesti selgelt sellistes olukordades politsei poolel ja tsiviliseeritud riikides ei käitugi politsei oma suva järgi.

"Politseikoolis õpetatakse vastavalt käitumist ja kui me nüüd tuleme tagasi selle õnnetu olukorra juurde, siis seal on tehtud täpselt nii, nagu meil ja mujal Läänes politseikoolis õpetatakse. Kui politsei korraldustele ei alluta, neid eiratakse ja mõnitatakse, siis riigivõim peab olema võimeline ennast kehtestama ja kasutama neid vahendeid, mis neil parasjagu kasutada on," rääkis Rahumägi.

"Mul on väga kahju vaadata, et inimesed, kes töötavad ja kaitsevad meid üsna näruse palga eest, peavad täna kaitsma ennast üsnagi hüsteeriliste rünnakute eest, millel ei ole ühtegi taktikalist ega õiguslikku õigustust," lisas Rahumägi.

Aastaid prefektina töötanud Kalle Laanet ütles täna Delfile, et omamata kogu sündmustest ülevaadet ja fakte on väga keeruline anda objektiivset hinnangut politsei tegevusele Kultuuritolmu üritusel kinni peetud mehe ohjeldamisele.

"Netis ringlev video ei anna täit ülevaadet toimunust. Sellepärast leian, et politsei enda poolt läbiviidav distsiplinaarjuurdlus ja prokuratuuri poolt algatatav võimalik kriminaalmenetlus peavad tooma välja kõik asjaolud ja tegevused, mis tol õhtul toimusid. Alles seejärel on võimalik olukorda adekvaatselt hinnata," ütles Laanet Delfile.

"Esialgse info põhjal läks minu arvates algusest peale kogu olukorra lahendamine vildakalt, alustades turvafirma töötajate käitumisest. Tekib küsimus, kas üldse oli vajalik turvafirma töötajal märkust teha aia ääres seisjale jne," lisas Laanet.

Juhtumit tuleb riigikogulase sõnul hinnata tervikuna, mitte vaid politsei tegevuse vaatevinklist.