Novodvorskaja surma kinnitas raadiojaamale Ehho Moskvõ ka Moskva aselinnapea Leonid Petšatnikov.

Novodvorskaja oli Venemaa liberaalne poliitik, inimõiguslane, ajakirjanik, publitsist ja endine Nõukogude dissident. Ta on erakonna Demokraatlik Liit asutaja ja selle kesknõukogu esimees.

Ta oli ajakirja The New Times kolumnist ning tuntud Vladimir Putini aktiivse kriitikuna, kirjutab Vikipeedia.

Tema vanavanaisa oli vene revolutsionäär, kes asutas esimese sotsiaaldemokraatliku trükikoja Smolenskis. Novodvorskaja vanaisa sündis Siberis asumisel ja võitles Semjon Budjonnõi juhitud 1. Ratsaarmees.

1968. aastal lõpetas ta keskkooli, seejärel õppis Moskva Maurice Thorezi nimelises võõrkeelte instituudis prantsuse keele osakonnas tõlgi ja pedagoogi erialal.

1969. aastal lõi ta põrandaaluse tudengite rühmituse, mis soovis kukutada kommunistlikku režiimi, hiljem osales aktiivselt omakirjastuslike väljaannete (nn samizdat) levitamises ning korraldas nõukogudevastaseid demonstratsioone. Võimukriitiliste lendlehtede jagamise eest sundis KGB toona vaid 19aastase Novodvorskaja erihaiglatesse psühhiaatrilisele sundravile.

Aastatel 1973–1975 töötas ta pedagoogina lastesanatooriumis.

Ta lõpetas 1977. aastal Krupskaja-nimelise Moskva oblasti pedagoogilise instituudi.

Aastatel 1978, 1985 ja 1986 oli Novodvorskaja dissidendina tegutsemise eest kohtu all.

Aastatel 1975–1990 töötas ta Pirogovi-nimelises Moskva 2. Riiklikus Meditsiiniinstituudis meditsiinikirjanduse tõlkijana.

Aastal 2008 pälvis ta Leedu Suurvürst Gediminase ordeni rüütliristi.

Jaga
Kommentaarid