Dermer kirjutab, et vaatas YouTube'i videost, kuidas Iraagi ja Süüria Islamiriigi (ISIS) kõrilõikajad oma vange kohtlevad. Paljud meestest, keda mõnitati, piinati ja kes lõpuks tapeti, olid sahwa'de juhid. Tegemist on sunniidi võitlejatega, kes sõdisid kunagi USA sõjaväe ja Iraagi valitsuse vastu, enne kui mõistsid, et nende suurem vaenlane on Al-Qaida ning ühinesid ameeriklastega võitluseks terrorivõrgustiku vastu. Toetuse eest tänulikud USA väed hakkasid neid nimetama Iraagi Poegadeks, vahendab Wall Street Journal.

Sahwa'de otsus ameeriklastega liitu astuda oli esmajärgulise tähtsusega Iraagi keskosa rahustamisele aastatel 2007-2009, kirjutab Dermer. Sahwa-liikumises osalenud iraaklaste arv ulatus kümnete tuhandeteni.

Koalitsiooniväed maksid Dermeri sõnul sahwa'dele väikest kuutasu ning said selle eest palju suuremaid dividende USA sõdurite ja Iraagi tsiviilelanikkonna turvalisuse näol.

Keeruline oli küsimus, mida teha sahwa'dega pikema ajaperioodi jooksul, kirjutab Dermer. Ameeriklased mõistsid, et kui sahwa'sid ja nende sunniitlikku toetusbaasi ei suudeta Iraagi peavoolu lõimida, jääb ameeriklaste lahingus saavutatud edu üürikeseks.

Sahwa'de liikumine oli pea täielikult sunniitlik, samas kui Bagdadi valitsus ja selle toetusmehhanismid olid suuresti šiiitlikud. Teiseks, kuigi sahwa'd olid suures osas USA-ga „leppinud“ ja pöördunud Al-Qaida vastu, ei oldud lepitud Iraagi valitsusega, mida paljud sahwa'd pidasid Dermeri sõnul Iraani agendiks. Iraagi valitsus pidas aga tuhandeid relvastatud sunniite strateegiliseks ohuks (ja peab praegugi).

Ameeriklaste eesmärk oli sahwa'd täielikult Iraagi ellu integreerida, sealhulgas julgeolekujõududesse. Seda neile ka öeldi.

„Meie, Ameerika Ühendriigid, andsime sahwa'dele ja nende suniitlikule toetusbaasile lubaduse, võtsime moraalse kohustuse, kui nad alustasid võitlust meie kõrval 2007. aastal. Me ütlesime Iraagi Poegadele, et töötame koos Iraagi valitsusega välja opratsioonilised mehhanismid ega jäta neid tuule kätte. Me andsime selle lubaduse ikka ja jälle üle kogu Iraagi,“ kirjutab Dermer.

Sahwa'dele tasu maksmine pidi Dermeri sõnul üle minema Iraagi valitsusele. Andmed nende kohta anti üle Iraagi peaministri büroole. Dermer kinnitab, et Al-Maliki ei püüdnud kunagi oma osa kokkuleppest täita ning sahwa'sid hakati hoopis taga kiusama.

Nüüd süüdistavad ISIS-e kõrilõikajad videos sahwa'sid Bagdadi „usutaganejatest“ valitsusega koostöö tegemises.

„Ameerika lubadused ja moraalsed kohustused peavad midagi maksma. Kui see nii ei ole, võime me maksta veelgi kallimat hinda, kui sündmused edasi arenevad. Keegi ei usu midagi, mida me ütleme, ning kõik tegutsevad rangelt oma huvides,“ nendib Dermer.