Nõustamisfirma META partner Andreas Kaju on enda sõnul osalenud paaril koosolekul sotsiaalministeeriumis koos ministrite ja ametnikega, et oma eriala poolt sõna sekka öelda töövõimereformi õnnestumisele.

"Täna ei ole meil formaalset nõustamissuhet," ütles Kaju Delfile. "Aga ka minu sooviks on, et see valitsus võiks oma lühikese eluea jooksul midagi sisulist ära teha. Kuna ma niikuini see suvi ei puhka, siis ma saan neid aidata."

Ta kinnitas, et täna ei ole temalt nõustamisteenust tellinud. "Kui pooled peaksid leidma ühise keele, siis loomulikult on meil tavaks oma töö ja panuse eest küsida ka raha, aga praegu mingit lepingut ei ole ja arveid me ei ole esitanud," sõnas Kaju.

Kaju sõnul soovib ta ennekõike suunata reformi läbiviijaid, kuidas reformi kõiki osapooli tegelikult teavitada ja kuidas küsida ka nõu, et suve jooksul reformiga maksimaalselt edasi jõuda ja sügisel jätkata juba aruteludega riigikogus.

Teavitus ja kampaania on sekundaarsed

Kaju ei ületähtsusta enda rolli töövõimereformi koordineerimisel. "Oleme ausad, teavitus ja kommunikatsioon on siin kõrvalosatäitjad, sisuline töö tuleb ära teha ikkagi riigikogu saadikutel, siis on võimalik nendest vastustest ka avalikkust teavitada," rääkis Kaju.

Nagu ministrid ja fraktsioonidki on teavitanud, siis riigikogus käib koos saadikurühm, kes töötavad töövõimereformi väljakutsetega ja sihtrühmade sõnastatud küsimustega. Ka sotsiaalkomisjonil on juulis istungid, kus nad muuhulgas menetlevad töövõimereformi.

Kaju nõustus väitega, et töövõimereform on Taavi Rõivase valitsuse kõige keerulisem väljakutse. Samas on reformi kaua ettevalmistaud ja ei saa öelda, et seda oleks üle öö tehtud.

Olles nüüd osalenud paaril töökoosolekul väljendas ta arusaama, et poliitikud ja ametnikud on väljakutsest aru saanud. ´"Nii ministrid kui ka asjaosalised ei lase opositsioonisaadikuil enam valeinformatsiooniga segadust külvata, vaid annavad ikkagi ise informatsiooni," kõneles Kaju.

Tema sõnul on tähtis, et kõik piiratud töövõimega isikud saaksid aru, kuidas individuaalne juhtumikorraldus suurendab igaühe võimalusi tööle saada ning teiselt poolt, et reform ei vähendaks nende inimeste motivatsiooni töötada, kes juba täna saavad iseendaga hakkama.

Individuaalne lähenemine

Kaju sõnul on suur küsimus koostöö omavalitsustega ning töötukassaga. Viimane peab ammendavalt suutma veenda kõiki osapooli, et nemad on valmis minema üle individuaalsele juhtumikorraldusele.

"Individuaalne juhtumikorraldus ongi selle reformi mõte, samamoodi on vaja läheneda ka selle teavitusele," kõneles Kaju. "Sellele eelnõule ei ole vaja mitte tagada 51 häält riigikogus, vaid ühiskondlik toetus, ja selleks, et seda saavutada, ongi vaja suhelda kõikide osapooltega. Kui nemad on veendunud, et sellest saab asja, siis sellest reformist saabki asja."

Kaju soovitus on mitte teha reformiga seoses tasulisi kampaaniaid enne kui seaduseelnõu on vastu võetud. "Olen kindel, et seda pole reformi läbiviijatel ka plaanis olnud," rääkis suhtekorralduse ekspert. "Mitte mingit kampaaniat ei ole vaja. Ennekõike on vaja maksimaalselt otsekontakte nende inimestega, keda see reform puudutab ja lisaks katsusorganisatsioonidele suhelda ka allorganisatsioonidega.

"Mulle on nende paari kohtumisega saanud selgeks, et neid organisatsioone on palju ja inimeste mured on väga erinevad, siin ei ole võimalik kampaaniaga midagi saavutada, vastupidi, kampaania solvaks neid inimesi," võttis Kaju teema kokku.