"Hirmharva juhtub nii, et kõik asjaolud niimoodi heas mõttes kokku langeksid nagu eilsel merepäästeõppusel," tõdes Ruhnu vabatahtlik merepäästja Priit Kapsta.

Kapsta kirjeldas, et kutselised ja vabatahtlikud merepäästjad harjutasid päästekaatriga merele minekut, sildumist ja muid asjasse puutuvaid toiminguid.

"Sekund enne asjade kokkupakkimist sain Läti sadamast Rojast telefonikõne Ruhnu lähedal mereohtu jäänud purjeka kohta," meenutas Kapsta. "Purjekal oli purunenud roolimehhanism ja oli teine üsna sadama lähedal lainete ning tuule meelevalda jäänud."

Kapsta helistas kell 14.45 Kuressaare merevalvekeskusesse ning teatas, et Roja (Läti Vabariigis) sadama ja Ruhnu saare vahel merel on ühel jahil roolirike ning nad vajavad abi.

Abivajajalt pärines teadmine, et ta näeb visuaalselt Ruhnu saart. Kell 14.48 teatas Kapsta, et näeb binokliga ühte jahti päris saare lähedal, sadamast umbes paari miili kaugusel lõunas.

Kell 14.55 väljusid kaks piirivalvurit ja vabatahtlik merepäästja mootorpaadiga Ringsu sadamast merehädas oleva aluse suunas. Jaht pukseeriti Ringsu sadamasse, kus silduti kell 15.25.

Ameerika Ühendriikide lipu all seilava jahi pardal oli kokku kaheksa inimest, neist viis last ja kolm täiskasvanut, nendega oli kõik korras ja keegi arstiabi ei vajanud.

Kutselised ja vabatahtlikud merepäästjad olid vahetult enne juhtunut teinud merepäästeharjutusi ja päriselu sündmus andis kinnitust, et koostöö toimib tõrgeteta. Vähem kui tund aega pärast teate saabumist oldi abivajajatega turvaliselt sadamas.