Riigi Kinnisvara AS kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme teatel on praeguseks lõppenud Libery villa renoveerimise uuringute ja muinsuskaitse eritingimuste koostamine ning järgmiseks etapiks tegevuskava nimekirjas on projekteerimise riigihange. Projekteerimise riigihanke koostamine kestab juunist selle aasta augustini ning see kuulutatakse välja käesoleval nädalal.

Augustis saab alguse kompleksi projekteerimine, mis kestab esialgsete eelduste kohaselt 2015. aasta maikuuni. Järgmise aasta suvel plaanitakse koostada ehitamise riigihange ning 2015. aasta sügisel algab juba ehitustöö. Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks ehitus valmima järjekorras järgmise presidendi ametiajal, 2016. aasta sügiseks.

Liberty mõisakompleksis hakkavad asuma presidendi esindus- ja eluruumid. Lisaks oleks Liberty mõisas tulevikus võimalik võõrustada ning vajadusel ka majutada näiteks riigivisiidi käigus Eestit väisavaid külalisi.

Tsaariaegse Liberty mõisakompleksi näol on tegemist algselt Kochide perekonnale kuulunud suvemõisaga, mis vajab küll kapitaalset renoveerimist, ent mida peetakse üheks Eesti ilusaimaks mõisakompleksiks. Liberty mõis asub Rocca al Mare vabaõhumuuseumi külje all. Teisest küljest piirab seda Rocca al Mare erakool. Kadriorust kolib presidendi residents Libertysse, kuna lossis ei ole presidendi jaoks piisavalt ruumi. Riigipea eluruumideks on Kadriorus praegu eraldatud vaid kaks magamistuba ning üks vannituba.

Käesoleva aasta 31. jaanuaril allkirjastas Jürgen Ligi otsuse, mille järgi muutub Liberty kompleks pärast hoonete rekonstrueerimist ja uute rajatiste ehitamist presidendi residendiks.

Varasemalt on välja pakutud, et hoonete renoveerimine läheks maksma vähemalt neli miljonit eurot. RKASe teatel selgub tööde täpne maksumus pärast hangete korraldamist.