Sellest teatas isehakanud "Donetski rahvavabariigi" üks liidreid Andrei Purgin, kirjutas Unian.

"Minu andmetel asuvad kinni peetud OSCE grupid Severodonetski linnas. See on puhtalt reflektoorne käitumine, seal asuvad missiooni liikmed garanteerivad seda, et linnas ei toimuks sõjategevust," lausus Purgin.

See OSCE vaatlejate grupp, kus oli ka Eesti vaatleja, võeti pantvangi 26. mail. Teise grupiga kaotas OSCE ühenduse 29. mail ja see toimuski Severodonetski linnas. Esimene grupp, kuhu kuulus ka eestlane, võeti pantvangi Luhanski ja Donetski oblasti piiril.

4. juunil teatas Ukraina eriteenistus SBU, et Venemaa kasakastruktuurid on otseselt seotud Ukraina idaosas tegutsevatele terroriorganisatsioonidele relvade tarnimise ja 29. mail OSCE vaatejate röövimisega.

SBU tsiteeris sealse ataman Nikolai Kozitsõni pealtkuulatud telefonivestlust, et kogu tema tegevus pantvangide kinnipidamisel on kooskõlastatud. "See on käsk ülevalt. Kaugelt-kaugelt. Kõik on kooskõlastatud."

Välisminister Urmas Paet ütles Delfile, et pantvangistajad pole nõudmisi esitanud. "OSCE missioon juhib tegevusi kinnipeetud vaatlejate vabastamiseks. Meil ja teistel riikidel, kelle kodanikud on kinni peetud, on tihe infovahetus OSCE missiooniga," lisas Paet.