Ajaleht Süddeutsche Zeitung ja teisedki meediaväljaanded kirjutavad, et riigi peaprokurör Harald Range on kõigile üllatuseks suunda muutnud ja avanud kriminaalasja seoses kantsler Angela Merkeli mobiiltelefoni väidetava pealtkuulamisega.

Merkeli kõnede pealtkuulamine tuli ilmsiks möödunud sügisel endise USA rahvusliku julgeolekuagentuuri (NSA) kaastöötaja Edward Snowdeni poolt lekitatud salajastest materjalidest. See põhjustas valusat hõõrdumist Saksamaa ja USA suhetes: kantsler Merkel nõudis USA president Barack Obamalt juhtunu kohta aru.

Obama omakorda väidetavalt vabandas Merkei ees. Avalikult ei tunnistanud USA riigipea pealtkuulamise toimumist, kuid lubas mõni aeg hiljem NSA reforme välja kuulutades, et sõbralike riikide juhte tulevikus enam pealt ei kuulata.

Veel eelmisel nädala teatasid Saksamaa meediaväljaanded, et kõikide märkide järgi ei hakka riigi prokuratuur kantsleri mobiili häkkimist uurima, sest see võiks osutuda liiga tundlikuks.

Ent nüüd usutakse, et peaprokurör teatab täna parlamendi justiitsasjade komisjonis esinedes, et andis kriminaaluurimisele ametliku käigu. Ent uurimine saab olema piiratud sooviga välja selgitada luuramises ja pealtkuulamises osalenud „tundmatud isikud“. Kriminaalasjaga aga hoidutakse käsitlemast NSA tegevust üldiselt.