Kantsler Angela Merkelil oli sellekohane eraviisiline kõnelus president Francois Hollande’iga möödunud nädala, teatas Reuters viidates kahele mõttevahetusega kursis olevale prantsuse allikale.

Allikas rääkisid, et Merkel esitas taolise küsimuse Hollande’ile peale europarlamendi tulemuste avalikustamist, mida mitmel pool iseloomustas eurovastaste edu.

„Merkel kompas seda eraviisiliselt Hollande’ilt, kes ei võtnud lõplikku seisukohta, kuid ütles, et Euroopa jaoks poleks hea jällegi kaotada IMF-i juhi kohta,“ rääkis üks allikas, viidates paljude arenevate riikide soovile Lagarde’i järel loobuda traditsioonist, et IMF-i juhi koht kuulub eurooplasele.

Teine allikas hindas, et vaevalt Hollande, kes on surve all ühelt poolt äsja eurovalimised võitnud paremäärmusliku Front Nationali poolt ja teisalt enda sotsialistide vasaktiivalt, tahaks toetada paremtsentristlikku kandidaati Euroopa Komisjoni juhi kohale. Lagarde oli mäletatavasti Nicolas Sarkoxy valitsuses rahandusminister enne IMF-i juhi kohale asumist.

Kuid Merkeli privaatse ettepaneku avalikuks tulek näitab siiski, et vaatamata kantsleri poolt mitu korda kinnitatud toetusele endise Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri kandidatuurile Komisjoni presidendi kohale, ei pruugi ta tegelikult üldse mitte selles väga kinni olla. Võimalusi võib tekkida ka teistel kandidaatidel.

Saksa valitsuse pressiesindaja aga loobus Reutersi informatsiooni Merkeli-Hollande'i vestluse kohta otse kommenteerimast.