Süürias lähevad inimesed täna valimiskastide juurde, sest toimuvad justkui ajaloolised presidendivalimised. Esimest korda aastate jooksul on lisaks al-Assadile inimestel võimalik valida ka mõnd teist kandidaati, vahendavad rahvusvahelised uudistekanalid.

Kuid sellele vaatamata eeldatakse, et praegune riigipea al-Assad võidab kindlalt uue seitsme aastase mandaadi.

Lisaks praegusele diktaatorile kandideerivad veel Maher Hajjar ja Hassan al-Nouri, kuid neil pole olnud võimalik praktiliselt mingit kampaaniat teha.

Eelmistel kordadel on Süürias presidenti ametisse kinnitatud enamasti referendumitega, kus hääletada sai vaid ühe – al-Assadi nimelise – kandidaadi poolt.

Süüria peaminister Wael al-Halqi nimetas tänaseid valimis „ajaloolisteks“ ja teatas juba kindlalt, et suur osavõtt „tõestab kogu maailmale, et süürlased on otsustanud valimised edukaks muuta“.

Riigi siseministeeriumi andmeil on valimistest õigus osa võtta 15,8 miljonil süürlasel, nii riigis endas kui välismaal. Avatud on nende andmeil 9600 valimisjaoskonda.

Kuid mõistagi toimuvad valimised vaid al-Assadi valitsuse valduses oleval territooriumil, sest mitmed riigi osad on jätkuvalt erinevate ülestõusnute kontrolli all, kes tänast ettevõtmist ei toeta.

Rahvusvaheline kogukond on valimised suures osas hukka mõistnud. Briti välisministeerium hindas, et tegemist on „groteskse demokraatia paroodiaga“. USA aga märkis, et al-Assadi režiim on teinud võimatuks vabade ja õiglaste valimiste korraldamise.