Siiski on seaduseelnõu tõsiselt nõrgendatud, et rahustada USA luureagentuure, kes on väitnud, et jälitusprogrammid, mis on paljusid ameeriklasi šokeerinud, on kriitiline kaitsevall terrorivandenõude vastu, vahendab Associated Press.

Eelnõu kiideti heaks häältega 303-121, mis tähendab, et enamik esindajatekoja liikmetest saab nüüd kuulutada, et on hääletanud vilepuhuja Edward Snowdeni paljastatud kõige murettekitavama tegevuse – USA telefonikõnede andmete kogumise ja säilitamise – piiramise poolt. Ükski muu ettepanek NSA jälitustegevuse piiramiseks, sealhulgas piirangud salajasele kohtule, mis annab välja lube andmete otsimiseks, ei ole läbirääkimistel läbi läinud ega seaduseelnõuna esindajatekotta jõudnud.

Mõned aktivistid seavad kahtluse alla ka ameeriklaste telefoniandmete massilise kogumise keelamise selle eelnõuga, sest viimase minuti muudatused sõnastuses on keeluna müüdut liialt lahjendanud.

„Ma usun, et see on toimiv kompromiss, mis kaitseb terrorismivastase programmi tuumikfunktsiooni, mille kohta me teame, et see on päästnud elusid üle maailma,“ ütles esindajatekoja luurekomitee esimees Mike Rogers.

Eelnõu läheb nüüd edasi senatisse, kus demokraatliku enamuse liider Harry Reid ütles neljapäeval ajakirjanikele, et „me peame midagi tegema“.