Isamaa ja Res Publica Liit tuli Viimsis taas võimule. Eile läks läbi umbusaldushääletus Reformierakondlasest vallavanemale Alvar Ildile, mille tulemusena tuli võimule IRLi, valimisliidu Parteivaba Viimsi ja valimisliidu Rannarahvas koalitsioon.

Valla 21-kohalises volikogus on jõujooned kujunenud tasavägiselt: Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna koalitsiooni esindajaid on 11 ja opositsioonisaadikuid 10. See tähendab, et õnnestunud umbusaldushääletuseks oli vaja ühe koalitsioonisaadiku nii-öelda pereheitmist.

Selleks saadikuks osutus hiljuti Reformierakonna fraktsioonist välja astunud Meelis Saluneem, kes kohalikel valimistel kandideeris Reformierakonna nimekirjas, kuid parteisse ei kuulu. Ta kinnitas, et IRL ei ostnud teda ära, vaid lähtus hääletamisel oma isiklikest vaadetest.

"See oli minu täitsa vaba tahe. Seda spekuleerida, et keegi ostis üle, see on pehmelt öeldes vale lähenemine. Ma olen nii väike inimene siin Viimsis, mul oma huvid puuduvad, langetan otsuseid isiklikust arusaamisest," selgitas ta.

Saluneem ei olnud enda sõnul rahul sellega, et vallavalitsus ei kaasanud volikogu koalitsiooniliikmeid valla juhtimist puudutavate küsimuste arutamisse ning probleemidest saadi teada ajalehtede ja "Pealtnägija" vahendusel.

Võidukas opositsioon

Sots Ain Pinnonen, kellele volikogu esimehena samuti umbusaldust avaldati, peab neid süüdistusi "naljakateks." "Konkreetseid asju ei olnud, mille vastu oleks koalitsioon eksinud. See oli võimuiha lihtsalt," kommenteeris ta.

Eile põhjendas IRLi fraktsiooni aseesimees Mari-Ann Kelam, et umbusalduse põhjuseks oli Reformierakonna valitsemisstiil, mis olevat keskendunud vaid eelmise vallavalitsuse tegevuse laimaisele.

Umbusaldust avaldati veel volikogu reformierakondlasest aseesimees Märt Vooglaiule, revisjonikomisjoni aseesimees Jaak Raiele, abivallavanem Margus Kruusmägile ning abivallavanem Oliver Liidemannile. Uueks vallavanemaks sai Jan Trei IRL-st.

Saluneemel on juba plaanis liituda võitjate fraktsiooniga. Aga IRL-i endaga? "Praegu kaalun seda. Nende vaated võiksid mulle natuke lähemal olla kui Reformierakonna omad," leidis ta.