Eesti India saatkonna konsul Margus Särglepp rääkis Delfile, et nende tööandja laevafirma Advanfort on organiseerinud majutuse ja toitlustuse.

Oktoobris India vetes kinni peetud Eestist pärit 14 piraadikütti elavad alates eilsest pärast pea kuuekuulist vangis istumist elama kolmetärnihotellis nimega Shelter, mis asub Chennai linnas.

"Kaks korda päevas peavad mehed end registreerima kohalikus politseijaoskonnas," rääkis Särglepp. "Muid piiranguid meestel pole."

Särglepp möönis, et meeste tervis ei ole kindlasti nii hea, kui oli enne. Nädala alguses ongi neile ette nähtud tervisekontroll, misjärel määratakse ka võimalike tervisehädade ravi.

Meestel on tehniline võimalus ka kodustega suhtlemiseks. Kas kõik mehed on juba lähedastega rääkida jõudnud, seda ei osanud konsul öelda.

Vanglas oleku ajal mehi korduvalt külastanud Särglepp ütles, et meestel on kindlasti kergenduse tunne, kuid olukorra ja keskkonna muutus võtab aega. "Vangla ei ole puhkemaja ja tingimused ei olnud nii head kui hotellis," rääkis ta ja lisas, et kui meestel oli vangistuse ajal mingeid muresid, siis edastas ta need koheselt vangla juhtkonnale.

Konsuli sõnul said mehed enda eest hoolitseda ka vanglas, sest nende kinnipidamistingimused olid veidi soodsamad kui teistel kinnipeetavatel. Hotellis on nad saanud ennast välja puhata ja ootavad järgmisi samme.

"Meestel tuleb nüüd oodata," rääkis Särglepp. "Ettevõtte poolt on palgatud advokaat, kes on esitanud kohtusse taotluse süüdistusest loobumise kohata." Arutelu toimub tõenäoliselt neljapäeval. Särglepp rõhutas, et see on alles esimene arutelu ja sellest oleneb edasine ajakava.

Tema sõnul on võimatu öelda, millal mehed kodumaale pääsevad. 


Koos 14 Eesti kodanikust piraadikütiga vabanesid eile vanglast ka kaks ukrainlast ja viis britti. Ukrainlased on Eestist pärit meestega samas hotellis, britid on majutatud eraldi.

Indias 18. oktoobril kinni peetud Eesti kodanikud vabanesid 5. aprillil kautsjoni vastu Chennai vanglast. Eesti India saatkonna konsul Margus Särglepp on Chennais, et olla vabanenud Eesti kodanikele igakülgselt abiks.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja Advanfort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 18. oktoobril kinni peetud USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on 14 Eesti kodanikku.

30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.