NBC Newsi andmetel teatas FSB juba 2011. aasta märtsis FBI-le, et Tsarnajevit seostatakse islamiäärmuslastega, vahendas Reuters.

USA võimud tegid Tsarnajeviga juttu ning pärast seda edastati memo tolli- ja piirivalveameti TECS nimelisse andmebaasi, mis tähendanuks, et kui mees üritaks Ühendriikidest lahkuda või hiljem riiki naasta, siis antaks häire.

Uurmine tema suhtes lõpetati 2011. aasta juunis ning võimud jõudsid järeldusele, et Tsarnajevil pole terrorivõrgustikega seost. Mõni kuu hiljem otsustati ta siiski lisada taas TECS-i nimekirja kahtlase isikuna lisada, kuid paraku kirjutati tema nimi mitte „Tsarnaev“, vaid „Tsarnayev“.

Tsarnajevi kohta kehtis märge, et kui ta peaks üritama Ühendriikidest lahkuda või naasta, siis on tema kinnipidamine kohustuslik.

Tsarnajevil õnnestus siiski 2012. aasta jaanuaris lennata Moskvasse ning sealt edasi Dagestani, kus ta veetis kuus kuud, mil ta uurijate hinnangul radikaliseerus. Pärast seda lendas ta tagasi New Yorki, kus teda lennujaamas kinni ei peetud, sest ta nimi oli süsteemi valesti sisestatud.

Möödunud aasta 15. aprillil korraldas ta koos oma venna Džohhariga Bostoni maratoni plahvatused, milles hukkus kolm ning sai vigastada 260 inimest.

Põgenema pääsenud Tamerlan Tsarnajev sai paar päeva hiljem surma tulevahetuses korrakaitsjatega, tema vend Džohhar istub hetkel vangis ning on võimalus, et teda ootab surmanuhtlus.