"Minu esimene reaktsioon oli, et Reformierakond võtab peaministrikandidaate nagu mustkunstnik mütsist küülikuid, üks huvitavam kui teine," kommenteeris Lobjakas Reformierakonna käiku nimetada Kallase taandumise järel peaministrikandidaadiks Taavi Rõivas. "See näitab, kui keeruline on erakonnas olukord," lisas ta.

Lobjakas osutas sellele, et veel umbes kuu aega tagasi ütles lahkuv Andrus Ansip enesekindlalt, et just tema erakonnal on pakkuda vajalike kogemustega peaministrikandidaat - vana kala Siim Kallas. Paradoksaalselt on Rõivas täpselt vastupidine näide. "Kus on see Ansipi nõutud kogemus tema puhul? Kogu loogika ja argumendid on pea peale pööratud, ei mingit seletust," arutles Lobjakas.

"Kui mõtleme, kuidas hakkab Taavi Rõivas saama hakkama koalitsioonivalitsuse peaministrina sellisel ajal enne järgmisi valimisi -- minus ei ole suurt optimismi selle suhtes," tunnistas Lobjakas. "Ilmselgelt satub ta meedia väga raske tähelepanu alla, ma ei usu, et ta seda välja kannaks," lisas ta.

Miks ei püüelnud peaministrikoha poole Urmas Paet või Hanno Pevkur? "Mul siseinfo puudub, aga minu arvates kui on üldse mingi seletus, siis oleks loogiline see, et nad mõlemad kartsid, et saavad korraks etteotsa ja põlevad läbi. Reformierakond läheb pärast riigikogu valimisi opositsiooni ja neid mäletataks kaotajaina, poliitiline karjäär on maetud," spekuleeris Lobjakas.

"Nüüd ongi tekkinud olukord, kus ujuvad pinnale seiklejad, kes on nõus riskima, aga ma arvan, et Eestil pole vaja peaministrit, kes tuleb selliselt pinnalt," märkis ta.

Erakorralised valimised?

Analüütiku hinnangul ei pruugi lõpuks muud üle jääda, kui korraldada erakorralised valimised. "Ma ei oleks üllatunud, kui president tuleks nüüd valja avaldusega, mis olukorda selgust tooks. President võiks öelda, et uued valimised on hea idee. Nagunii on 25. mail europarlamendi valimised, teeme siis kahed," arvas Lobjakas.

Kui 34-aastase Rõivase kandidatuur siiski läbi läheb, võib temast saada Euroopa noorim valitsusjuht. "Noorus pole iseenesest probleem," möönis Lobjakas. Ta tõi näite, et Austrial on 27-aastane välisminister. "Kui inimene on parteis endale autoriteeti kogunud, pole kellelgi midagi selle vastu, Eestil on olnud 26-aastane välisminister ja 31-aastane peaminister. Aga kui vaadata Reformierakonna hierarhiat nädal aega tagasi, siis mitmendal kohal asus seal Taavi Rõivas?"