Sellel aastal kasvab palgatoetus võrreldavatel alustel 157 miljonilt 166 miljonini.

Haridusminister Jaak Aaviksoo ütles tänasel pressikonverentsil, et valitsuse määruse tasemel on asi ära otsustatud ja vaidlused palgatõusu osas võib lõpetada. Edasi tuleb jälgida, et see raha ka õpetajateni jõuaks.

Aaviksoo sõnul on sellest rahast võimalik maksta 10 578 täiskohaga õpetajale igas kuus 978 eurot. Tema sõnul võib hinnata, et aasta lõpuks tõuseb täiskohaga töötavate õpetajate palk tõuseb üle 1000 euro kuus, sest õpetajate arv väheneb ja kohalikud omavalitsused panevad omalt poolt raha juurde.

"Selle rahajaotusega on tehtud ka olulisi poliitilisi valikuid," rääkis Aaviksoo. Kui varasemalt said linnad õpetajate palkadeks riigilt 1005 eurot õpetaja kohta ja vallad umbes 200 eurot vähem, siis sel aastal on eeliskasv väikestel omavalitstel.

Ministri sõnul tõusevadki eelkõige nende õpetajate palgad, kes töötavad väiksemates kohtades ja vähem nendel, kelle palk oli juba enne üle riigi keskmise ehk Tartus ja Tallinnas.

97 omavalitsuses tõuseb õpetajate palgatoetus tänavu kuni 60 protsenti

Õpetajate palgatoetus kasvab üle 60 protsendi kahes omavalitsuses – Haaslava ja Valgjärve vallas. Eelmisel aastal sai näiteks Valgjärve toetust 647 eurot õpetaja ametikoha kohta ning panustas ise juurde 154 eurot – õpetaja keskmine oli seal eelmisel aastal 801 eurot kuus. Samas näiteks Tartu linn sai mullu palgatoetust 1008 eurot õpetaja ametikoha kohta ning keskmine töötasu oli 1000 eurot.

Aaviksoo rõhutas, et haridustoetus peab jagunema õiglaselt. „Suuremate jätkuv eelistõus oleks omavalitsuste enamiku – väiksemate omavalitsuste – ebaaus kohtlemine.

"Oleme ju täna olukorras, kus vallad maksid eelmisel aastal õpetajate palgatoetusele juurde, kuid suuremates ja rikkamates omavalitsustes oli probleeme ka riigi palgatoetuse õpetajateni jõudmisega," osutas minister Aaviksoo.

10-60 protsenti tõuseb õpetajate palgatoetus 97 omavalitsusel. Need on valdavalt väikesed omavalitsused, kes on varem ise enim juurde panustanud. Kuni kümme protsenti tõuseb õpetajate palgatoetus 118 kohalikul omavalitsusel, sealhulgas ka suurematel linnadel.

Suurimatest linnadest saab Tallinn tänavu 1063 eurot ja Tartu 1009 eurot iga õpetaja ametikoha kohta.

Haridustoetusega toetatakse omavalitsusi lisaks õpetajate palgale ka õppealajuhatajate ja koolijuhtide töötasu maksmisel ning täienduskoolituse, investeeringute ja õppekirjanduse soetamisel.