"Eeskuju võtmine on paratamatult toimunud ja ka meie president on palju kaasa aidanud," kiitis Viigimaa Eesti riigijuhte. "Kaudselt on nad paljudele inimestele eeskujuks."

"Peaminister oma isikliku eeskujuga, kõigi oma sportlike tegevuste, jalgratta- ja suusamaratonidega on nagu reklaam - arvame, et see meid ei mõjuta, aga tegelikult mõjutab küll. Ta on olnud eeskujuks paljudele äriinimestele ja tippjuhtidele, kelle järgi joondutakse," rääkis Viigimaa.

Kui riigi ees oleks inimene, kes suitsetaks ja avalikult rõhutaks, et see ei ole probleem, siis oleks see halvasti, leiab Viigima. Ta tõi võrdluseks uuringud, mille põhjal on järeldatud, et ettevõttetes, mille eesotsas on terviseteadlik inimene, tehakse ka töötajate tervise jaoks palju rohkem ning riigi tasandil kehtib see tema sõnul sama moodi.

"Ansip on üks sportlikumaid peaministreid üldse, isegi maailmamastaabis," rõhutas südamearst. "Ta on terviseteadlik ja oskab väärtustada tervist ja sportimise osa tervise juures."

Viigimaa meenutas, et mõna aja eest, kui ta korraldas Eestis Euroopa südametervise ala tippspetsialistidele konverentsi, külastati ka peaministrit. "Kogu sellele seltskonnale jäi temast väga positiivne mulje. Ka kogu sisuline jutt oli väga produktiivne," kiitis Viigimaa. "Aga alguses arvati, et tegemist on peaministri turvamehega, sest pole võimalik, et peaminister ise on nii sportlik."

Inimeste oodatava eluea pikenemine, millele Ansip oma Tartus peetud kõnes viitas, on Viigimaa sõnul suur summa kõikidest muutustest, mis Eestis on Ansipi valitsemisajal toimunud.

Viigimaa rääkis, et Eestis on rahvastiku tervise arengukava osa ka südame-veresoonkonna haiguste riiklik strateegia aastani 2020. "Need on olulised dokumendid ja laiem raam kogu sellele asjale, mis arstid ja terviseedendajad teevad," kõneles Viigimaa.

Viigimaa sõnul sõltub rahva tervis väga palju sellest, kuidas riigil majanduslikult läheb.

"Stabiilsetes riikides on oodatav keskmine eluiga kogu aeg tõusnud ja südame-veresoonkonna haiguste statistika langustrendis. Ka Eestis on kuni 65-aastaste seas suremus langenud," selgitas Viigimaa. "Euroopa mastaabis on Eesti esimene endine Nõukogude Liidu koosseisu kuulunud riik, kus südame- veresoonkonna haiguste risk ei ole enam ülikõrge. Ka Läti ja leedu on kehvemas situatsioonis. Loomulikult ei saa öelda, et see on ainuke põhjus, aga Ansipi valitsuse poliitika on seda toetanud."

Ansip ütles täna oma Tartus peetud kõnes, et viimase üheksa aasta jooksul on inimeste oodatav eluiga Eestis pikenenud ligi nelja aasta võrra - rohkem kui üheski teises Euroopa Liidu riigis. "Oma tervise eest hoolimine tähendab ka hoolimist oma lähedastest ja hoolimist Eestist," rõhutas peaminister.