"Erakliinikute teemat arutati päevakorraväliselt. Erakliinikute valikumenetlus on pooleli hetkel ja seadused ei võimalda poole pealt midagi teha. See tähendab, et midagi märgilist ei saa juhtuda enne märtsi lõppu," märkis haigekassa pressiesindaja Katrin Romanenkov.

Ta lisas, et siis, kui on selgunud ravimahud ja erialad, kuhu valikupartnereid ehk erakliinikuid valitakse, saab hakata neid otsuseid ümber vaatama ja erakliinikud võivad ideid esitada. "Võib selguda ka täiendava valiku vajadus, sest võib-olla ei saagi me elanike ja nende nõudlust muidu kaetud," ütles Romanenkov.

Erakliinikud on viimasel ajal protestinud, et haigekassa sööb nad sihilikult konkurentsist välja. Kliinikute majanduslik ellujäämine võib olla küsitav, kui haigekassa neilt enam teenuseid ei telli ja osa ravijuhtudest neile ei suuna. Kliinikute juhtide hinnangul võetakse sellega patsientidelt valikuvõimalus.

Haigekassa esindajate sõnul lähtutakse aga ravijuhtude arvust ehk nõudlusest ja sellest, millises mahus investeeringud on tehtud avalike haiglate arengu nimel, mis nüüd nende hinnangul kogu nõudluse katta suudavad.