"Selleks, et keegi Reformierakonnast saaks peaministri kandidaadiks, on vaja juhatuse ja fraktsiooni toetust," rääkis Ansip uue esimehe ja peaministri valimise korrast. Ta eeldas, et esitatavale kandidaadile teeb valitsuse moodustamise ettepaneku ka president.

"Ükskord ma esitan tagasiastumise avalduse, siis Reformierakonna juhatus kaalub väga põhjalikult, kellele tehakse ettepanek kandideerida peaministriks. Loodan, et president teeb temale ettepaneku ka valitsuse moodustada," kirjeldas Ansip sündmuste käiku. "Usun, et riigikogu kõige suuremale fraktsioonile on mõistlik teha ettepanek valitsuse moodustamiseks, kui see valitsus kunagi peaks oma tegevuse lõpetama."

Ansip rääkis, et tänaseks on toimunud üks kohtumine ühe võimaliku kandidaadiga. Ansipi sõnul toimus väga vabas vormis küsimuste ja vastuste õhtu Siim Kallasega eelmisel reedel hotelli Olümpia restoranis.

"See pole formaalne protseduur selleks, et selgitada välja Reformierakonna järgmist peaministri kandidaati," lausus Ansip.

"Oodake ära, küllap sündmused arenevad omasoodu ja kõik juhtub õigel ajal," soovitas Ansip ajakirjanikele, kes küsisid peaministrilt ka seda, kas ja miks kutsutakse koalitsiooni sotsid.

"Minust ei ole väga viisakas teile öelda, et see on täielik jama, aga ega mul midagi muud ka öelda ei ole," vastas Ansip küsimusele koalitsiooni kohta sotsiaaldemokraatidega. Ta tsiteeris ka sotside esimeest Sven Mikserit, kes eile kirjutas Facebookis kolmikliidu kohta kujundlikult, et viie rattaga vankreid üldiselt ei tehta.

Ansipi sõnul on poliitiline loogika see, et kõige püsivamad on need koalitsioonid, kus ei ole väga suurt ülekaalu. "Miks peaks olema koalitsioonis 75 häält," küsis Ansip, kui tema sõnul toimib ka 51 häälega koalitsioon. "Need koalitsioonid lagunevad kähku, sest keegi tunneb, et ta ei ole vajalik."

Küsimusele tulevase koalitsiooni kohta vastas Ansip: "Ei ole mina see inimene, kes hakkab uut valitsust kokku panema. Küsimus on tulevasele peaministrile. Mina olen eelistanud koalitsioonipartnerina IRLi."

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on kaunis kummaline praegu arutada uue valitsuse moodustamist, sest praegune valitsus on ametis. "Kõik ministrid valitsuses peavadki oma valitsemisajal mõtlema kaugemale ette kui nädala või paari peale," sõnas keskkonnaminister.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo lisas, et Eesti elu läheb edasi vaatamata valitsuse võimalikule vahetusele. Ta ütles, et Eesti on mõistlik ja stabiilne riik ning oli üsna kindel, et Eesti saab omale hea valitsuse.

Kõikidele neile, kes tahavad poliitiliselt kaasa lüüa, ütles Aaviksoo, et nad on oodatud. "Ärge uskuge neid, kes räägivad, et kõik on halvasti, võiks olla paremini, aga selle nimel teeme iga päev tööd," sõnas Aaviksoo.