Plasterk on tunnistanud, et valetas parlamendile, et andmeid 1,8 miljoni telefonikõne kohta Hollandis kogus USA rahvusliku julgeoleku agentuur (NSA), mitte Hollandi enda julgeolekuagentuurid, vahendab Reuters.

Plasterk teatas esmaspäeval kirjas parlamendile, et niinimetatud metaandmeid kogusid Hollandi üldine luure- ja julgeolekuteenistus (AIVD) ning sõjaväe luure- ja julgeolekuteenistus (MIVD), mitte NSA.

Teisipäeval pinnisid opositsioonierakonnad Plasterki parlamendis tundide viisi ööni välja. Teda süüdistati hollandlaste eksiteele viimises, parlamendi liikmetele valetamises ja informatsiooni tahtlikus varjamises. Plasterk ütles, et teadis alates 22. novembrist, et andis avalikkusele ja parlamendile ebaõigeid andmeid ning teatas veast peaministrile 10. detsembril. Parlamenti teavitas ta veast alles veebruari alguses.

Kolmapäeval elas Plasterk üle umbusaldushääletuse, mille algatas D66 ning mida toetas veel seitse opositsiooni fraktsiooni, kuid mitte valitsust toetavad, kuid koalitsiooni mitte kuuluvad kristlik liit (CU) ja poliitiline reformeeritud partei (SGP).

PvdA-st ning rahvaparteist vabaduse ja demokraatia eest (VVD) koosneva valitsuskoalitsiooni juhtkonnas tuntakse üha suuremat muret kolme valitsust toetava erakonna D66, CU ja SGP-ga tehtava koostöö stabiilsuse pärast. Katsed panna kõik need erakonnad ühes suunas liikuma, on olnud viimastel päevadel viljatud. PvdA juhi Diederik Samsomi positsiooni nimetatakse kõikuvaks, millest peaks kasu lõikama parteikaaslasest asepeaminister Lodewijk Asscher.

Samsom on tule all tema oma fraktsioonis. Üks alamkoja liige teise järel mõistab hukka Samsomi vihase reaktsiooni pärast läbi kukkunud umbusaldushääletust Plasterki üle, mis oli suunatud eelkõige umbusaldushääletuse algatanud D66 juhi Alexander Pechtoldi vastu.

„Rumal ja kohmakas,“ kommenteeris PvdA fraktsiooni kogenud liige. „Samsom oleks pidanud seda ütlema Pechtoldile isiklikult, mitte televisioonis.“