USA ringkonnakohtu kohtuniku Arenda Wright Alleni Virginia osariigis Norfolkis tehtud otsus andis hoogu juurde homoabielude kasvavale heakskiitmisele Ameerika Ühenriikides, vahendab Reuters.

Allen ütles, et Virginia osariigi põhiseaduslik keeld homoabieludele rikub USA põhiseaduse järgi õigust väärilisele kohtlemisele ja seaduste võrdväärsele kaitsele.

„Kohus on sunnitud järeldama, et Virginia abieluseadused jätavad Virginia geidest ja lesbidest kodanikud põhiseadusevastaselt ilma põhivabadusest teha otsus abielluda,“ ütles Allen.

Otsus kohtuasjas Bostic versus Rainey, milles kaks homopaari Virginia keelu vaidlustasid, järgneb kahele olulisele otsusele USA ülemkohtus eelmisel aastal.

Ülemkohus sillutas teed homoabielude sõlmimise jätkamisele Californias. Samuti tühistati föderaalne abielukaitseseadus (DOMA), mis jättis seaduslikult abielus samasoolised paarid ilma föderaalsetest soodustustest.

Föderaalkohtunikud on viidanud otsusele DOMA kohta, kui on kuulutanud homoabielukeelud põhiseadusevastaseks Utah's ja Oklahomas.