Esmaspäeval avaldatud Soome töö- ja majandusministeeriumi uuringu järgi on kõige raskem Soomes tööd saada Aafrikast pärit olevatel inimestel. Neist vaid neli kümnest saab kümne aasta jooksul kindlalt tööle, vahendab YLE Uutiset.

„Loomulikult on eestlastel ja venelastel kõige kergem tööd saada,“ ütleb Somaalias sündinud Abdi Osman. „Ma ei taha mõelda, et see sõltub eelarvamustest. Võibolla on nende kultuur lihtsalt soomlastele lähedane. Kõige rohkem sõltub see ikkagi oma suhtumisest. Ükskõik kui kaugelt inimene tuleb, kui ta on valmis kõvasti tööd tegema ja eelarvamused purustama, leiab siit elu küll.“

Soome töö- ja majandusministeeriumi uuringust selgus, et sisserändajate jaoks on töölesaamisel maagiline vanus 37 aastat. Töö leidmise tõenäosus hakkab kahanema juba nii noorelt. Soomes sündinute puhul mõjutab iga tööle saamist alles kümme või paarkümmend aastat hiljem.

Soome saabunud mees saab tööd kergemini kui naine.

Immigrantide tööle saamise takistuseks peetakse sageli keeleoskuse puudust.

Tööminister Lauri Ihalainen loodab, et soome keele oskuse nõudeid veidi leevendataks ja välismaalastesse ei suhtutaks kahtlustavalt.

„Kas me seame sisserännanute keeleoskuse nõuete puhul lati liiga kõrgele? Need võiksid olla paindlikumad vastavalt tööülesannetele,“ ütleb Ihalainen.