"Ühendriikide demokraatlik imago on märgatavalt luitunud. Mulle tundub, et totaalne pealtkuulamine demokraatia nimel õõnestas kõvasti USA kuvandit. Mitte keegi ei usu, et seda tehakse demokraatia nimel," ütles Puškov kolmapäeval pressikonverentsil, teatab Interfax BNS-i vahendusel.

Tema sõnul puudutas suur osa Saksamaal toime pandud pealtkuulamisi finantsinstitutsioonide toimimist. "Seega käib jutt tööstusspionaažist, aga mitte demokraatia kaitsmisest," leidis ta.

Puškovi sõnul ei üllatanud teda teade, et ka Saksamaa endise kantsleri Gerhard Schröderi telefonikõnesid kuulati pealt.

"Kui nüüd öeldakse, et ka Schröderit kuulati pealt, imestan ma: kas tõesti pole veel selge, et kõiki kuulati pealt? Ja ka Merkelit ei kuulatud pealt mitte demokraatia huvides, vaid mingitel teistel eesmärkidel," ütles duumasaadik.

Vene poliitiku hinnangul on kontseptsioon, mille kohaselt tegevat Ühendriigid kõike demokraatia nimel, muutunud ebausutavaks ja "õgib iseennast".

"Huvitav, et Euroopa Nõukogu parlamentaarses assamblees viited USA-le enam ei tööta," tähendas Puškov. Tema sõnul on põhjus selles, et paljude eurooplaste silmis ei vasta Ühendriigid demokraatia baaskriteeriumidele, millest üks on näiteks surmanuhtlusest loobumine.