Haapsalu poistekoori 3.-5. klassi poisid, viis noort gümnaasiuminoorte ansamblist ja saatjad, kokku paarkümmend inimest, läksid Vormsile laulu- laagrisse reede hommikul autodega üle jäätee, kirjutab portaal Läänlane.

Laager läks hästi, see lõppes ilusa kontserdiga vormsilastele. Aga siis läks tormiks ja juba laupäeva hommikul oli jäätee kinni. “Olime arvestanud, et tuleme laupäeva päeval üle jäätee ära, aga varuvariandiks olime jätnud õhtuse praami,” rääkis lastega laagris kaasas olnud Karin Sarapuu. “Aga nõks enne lõunat selgus, ei praam, mis oli läinud hommikul kell üheksa Vormsist mandri poole, oli jäänud ka jäässe kinni.”

Rohkem saarelt mandrile pääsemisi võimalusi ei olnud. Saatja arvas, et küllap oleks saarerahvas rüblikud taas ööseks koolimajja lubanud, aga kaasa võetud toidumoon oli juba otsas. “Me isegi ei tea, mis oleks teinud,” ütles ta.

Jäävangis saatjad otsustasid võtta ühendust teedevalitsusega. “Võttis aega, aga lõpuks saime kokkuleppele, et organiseerime Rohukülla džiibid, mis lapsed ära mahutaks. Maanteeameti poolt oli sahk ja teedevalitsuse auto,” rääkis Sarapuu.

“Kõigepealt sahk lükkas tund aega jää peal. Lõpuks võeti kolonni, sahk kõige ette, autod keskele ja teedevalitsuse auto taga, ja tuldi üle jää. Kolonn korjas lapsed peale ja sõidutati täpselt samasuguses kolonnis tagasi madrile,” kirjeldas ta.

Karin Sarapuu tunnustas teedevalitsust ja vabatahtlikke autoomanikke, kes halvale ilmale vaatamata lastele saarele järgi tulid. “Haapsalus majade vahel ei saanud arugi et torm on, aga mere peal oli. Nähtavus oli nii kehv, et meie eelviimases autos polnud kolonni ees sõitnud sahka õieti nähagi.”

Kõige rohkem rõõmustasid jäävangi jäämise ja päästeoperatsiooni üle poistekoori poisid, kelle jaoks oli see olnud põnev.

Parvlaev Reet jätab raskete jääolude tõttu aga ära ka tänased ja homsed sõidud Vormsi ja mandri vahel.