Kui mees on otsustanud end täis tõmmata ja linnatänavale räuskama minna, leiab ta selleks alati võimaluse. Kõrge linnaametniku näpuviibutus on viimane, mis mässumeelsele noorele korda läheb. Samuti mõjub tuuleveskitega võitlemisena Tallinna ühe vanima baari lahtiolekuaja piiramine, kui samal ajal jagatakse kergekäeliselt tegevuslubasid kiiret kasu taga ajavatele uustulnukatele.

Iga kõrtsiomanik ja baaripidaja peab algusest peale olema aus selle suhtes, milline on tema ärifilosoofia ning millisena näeb ta oma vastutust laiemate probleemidega tegelemisel.

Tallinna baariäris hõlptulu saamise valem on suhteliselt lihtne: selleks tuleb hankida tegevusluba heas asukohas ja soovitavalt mõne tuntud baari läheduses, võimalikult vähe investeerida, mitte omada kööki ja panna klient püstijalu ning kiiresti alkoholi tarbima. Tülikat suitsuruumi asendab edukalt tänav ning peamine on teenindada igaüht, kes vähegi maksta suudab. Selliseid padujoomist soosivaid baare ja klubisid leiab Tallinnas küllaga, ka vanalinna niinimetatud Bermuuda kolmnurgas.

Kogu 18 tegevusaasta vältel oleme Nimeta baaris lähtunud vastutustundliku alkoholitarbimise põhimõttest. Soovime, et meie kundedel oleks hea seltskonnaga hubane koht, kus õhtu läbi meelt lahutada, avaras ruumis rahulikult istudes süüa-juua ning end hästi tunda. Meie uksel on igal õhtul turvamees, kes soovitab purjus või liignoortel inimestel viisakalt mujale minna.

Klaasiga baarist väljumine ei tule kõne alla ning tubakasõbrad juhatatakse külma käes sigareti kiskumise asemel ühte kahest baaris asuvast suitsuruumist. Uskuge mind, baariomanikule on kõrtsi ukse ees tänaval räuskav purjus seltskond samavõrd terav probleem kui igale teisele linnaelanikule. See peletab eemale viisakad kunded ning mõjutab vahetult äri käekäiku. Mõistan suurepäraselt ka piirkonna elanikke, keda tänane olukord häirib.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf näeb Nimeta baari eestlasest, inglasest, austraallasest ja iirlasest omanikke "Eestile mitteomase lagakultuuri sissetoojatena".  Usun siiralt, et meie baari 14 suurelt teleekraanilt on põnevaid võistlusi käinud jälgimas kümned tuhanded spordisõbrad, kes sellist mõttekäiku ei jaga.

Terves Euroopas on üsna vähe kohti, kus fännid, kes jalgpalliväljakul on vihavaenlased, on mängu lõppedes vastaspoolega õlleklaasi taga sõbralikult kaelakuti koos. Nimetas oleme seda suutnud. Baari tuntakse selle õhustiku ja klientide järgi. Peagi ligi 20 aastat sama nime all ja samas asukohas tegutsemist on teinud Nimetale nime palju laiemalt kui Tallinn või Eesti.

Selmet ühiselt probleemi lahendada, on Tallinn läinud käskude ja keeldude teed. Kesklinna valitsuse otsusega peab kaks Tallinna vanalinna baari sulgema veebruarist uksed südaööl, samas kui teised saavad jätkata endist viisi hommikuni.

Muu hulgas tähendab linna otsus seda, et maailma vaadatavaima spordivõistluse Superbowl ning jalgpalli Brasiilia MM-i öötundidel toimuvate ülekannete linna peale jälgima minekuks on üks võimalus vähem. Nimeta baari hävitamisega soovivad ametnikud teha näidispoomise teistele. Parku on tegemist ühendatud anumatega, kus tegelik probleem ei kao, vaid liigub lihtsalt teise kohta.

Nimeta baar on teinud palju, et klient end mugavalt tunneks ega peaks tänavale minema. Oleme korduvalt parandanud ja valmis veelgi täiendama heliisolatsiooni, et baarist kostuv melu majaelanikeni ei jõuaks. Vahemärkusena - mitte ükski lugematutest müramõõtmistest pole ületanud lubatud taset.

Oleme pakkunud Tallinna linnale erinevaid lahendusi, kuidas hoida vanalinnas korda. Koos teiste Suur-Karja tänava baariomanikega oleme valmis hüvitama täiendava politseipatrulli kulud, et piirkonnas avalikku korda hoida. Kahjuks on need ja mitmed teised ettepanekud tehtud kurtidele kõrvadele ning sisulist diskussiooni pole järgnenud.

Inglismaal, Austraalias, Iirimaal ja küllap ka teistes riikides on lugematult kogemusi, kuidas taolisi probleeme lahendatakse koostöös, mitte vastandudes. Kõrtsi- ja baariäri ajavad lihast ning luust inimesed. Keegi meist ei ole täiuslik ega eksimatu. Me ei peida probleemi eest pead liiva alla ning soovime leida mõistlikke lahendusi. Head asjaosalised - istume ometi koos maha ja räägime aiast, mitte aiaaugust.