Soome lastekirjanduse instituut on koostanud nimekirja raamatutest, mis on pälvinud kriitikat või mida on tsenseeritud nendes sisu pärast.

Lappeenranta raamatukogu on enam kui poolesajast sellisest raamatust, mida tänased vanemad lapsena lugesid, teinud ka näituse.

"Eks sedasorti tsenseerimine ole muidugi üsna jabur," nentis kirjanik Andrus Kivirähk. Eriti totter on tema sõnul kiusata taga ammu ilmunud raamatuid seetõttu, et seal on kasutatud tollal täiesti legaalset ja igapäevast sõna neeger.

Kirjaniku sõnul näitab näitab nõmeduse tipptaset kirikurahva hirm Harry Potteri ja võlurite maailma ees.

"Aga pole põhjust imestada, kes usub jumalat, see on valmis uskuma ka saatanat ja musta maagiat ning seda, et muinasjuturaamatu lugemine võib kedagi nõiduma õpetada," kommenteeris ta Harry Potteri sattumist mittesoovitavate raamatute nimekirja.

"Nii et sedasorti totakat tsenseerimist ma küll ei toeta," resümeeris Kivirähk.

Iseasi on tema sõnul siis, kui tegemist on tõesti kurjust või vägivalda ülistava teosega. "Selliseid pole õnneks palju, aga mõni imeliku maailmavaatega autor võib ju selliseid tekste toota ja neid pole lastel küll tarvis lugeda," ütles Kivirähk Delfile.

Samuti on tema meelest imelik, kui mõni kirjanik üritab lastele pakkuda eriti avameelset käsitlust seksist. "Selles on midagi pedofiilset ja ma hoiaksin lapsi ka säärastest teostest eemale," lausus Kivirähk.

Kuid mingit nimekirja pole tema sõnul ikkagi tarvis. "Koolides töötavad emakeeleõpetajad on ju kõik targad ning toredad inimesed ja saavad valiku tegemisega suurepäraselt ka ise hakkama, mingi tsensorit nad endale appi ei vaja," kiitis Kivirähk Eesti õpetajaid. "Aga oma koduse raamaturiiuli eest vastutavad ikkagi emad-isad ise."