Kuna riigikohus vandeadvokaat Jaak Siimu kaebust ei aruta, siis jäi jõusse Tartu linnavalitsuse haridusosakonna endise peaspetsialisti Irina Aabi (50) süüdimõistmine omastamises, dokumentide võltsimises ja nende kasutamises ning talle mõistetud kolme aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, millest tal tuleb reaalselt ära kanda viis kuud ja 27 päeva, kirjutab ERR Uudised.

Karistuse ülejäänud osa mõistis kohus Aabile tingimisi kolmeaastase katseajaga. Aab on eelvangisuses olles ära kandnud 2011. aastal kolm päeva.Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas Aabi Tartu linna vara omastamises rohkem kui 149 000 euro ulatuses. Uurimisandmeil pani ta kuriteod toime 2004. aasta maist kuni 2011. aasta aprillini.

Süüdistuse kohaselt telliti kolmele koolile kahe erineva äriühingu nimel koostatud fiktiivseid arveid kaupade eest, mida tegelikult õppeasutused ei ostnud. Koolide juhid kinnitasid saadud fiktiivsed arved, mille alusel tegi linn ülekanded fiktiivse arve väljastanud äriühingule ning saadud raha omastati.

Lisaks sellele süüdistatakse Aabi koos teiste isikutega Tartu linna vara omastamises kaubamaja kinkekaartide näol. Haridusosakonna juht lasi tellida Tallinna Kaubamaja AS-ilt kinkekaarte, mis võeti endale ning kasutati enda, perekonnaliikmete, lähisugulaste ning ühe osaühingu ostude eest tasumiseks Tartu ja Tallinna Kaubamajas, lisaks anti kinkekaarte teistele isikutele.

Samuti on kohtueelse menetluse käigus välja selgitatud, et Tartu linnavalitsuse haridusosakond tellis ühelt osaühingult koolitusteenuseid.