Eurosaadikud tõid välja, et nende jaoks on India võimude tegevus, millega hoitakse meremehi jätkuvalt vangistuses arusaamatu ja märkisid, et 14 eestlase ja 6 briti kodaniku kohtlemisel rikutakse nende inimõigusi.


„Loodame, et Euroopa välisteenistus toetab Eesti ja Suurbritannia välisministeeriumi püüdlust abistada asjasse puutuvaid Euroopa kodanikke avaldades survet India võimudele tagamaks kiiret ja õiglast protsessi, mis põhineb faktidel ja mitte emotsioonidel,“ soovisid Eesti eurosaadikud oma pöördumises.

Euroopa välispoliitikašefi esindaja teatas aga Eesti Päevalehele ja Delfile, et hetkel pole Ashtonil ega Euroopa välisteenistusel piraadiküttide toetuseks suuremat tegevuskava võimalik välja tuua. „Oleme mõistagi asjast teadlikud ja hoiame selles küsimuses tihedat kontakti Eesti valitsusega,“ sõnas Ashtoni kõneisik Brüsselist napilt.

Kuue europarlamendi liikme pöördumise valguses küsisid Eesti Päevaleht ja Delfi EL-i välispoliitika kõrge esindaja käest, milliseid samme ta kavandab nüüd astuda tagamaks Eesti ja Briti vahistatud piraadiküttide kaasuse kiiremat lahendamist. Samuti, kas Euroopa välisteenistus on asjaga juba enne eurosaadikute avalduse saamist tegelenud?