Obama kavatseb oma reedeses kõnes jälitustegevuse kohta väita, et metaandmete programm on tähtis terrorismivastane vahend, kuid on võimalik teha muudatusi, kinnitamaks ameeriklastele, et seda ei kuritarvitata, vahendab USA Today.

„Me suudame ja peaksime olema võimelised säilitama neid võimekusi, reageerides murele privaatsuse ja kodanikuvabaduste pärast, mida on tekitanud nende metaandmete säilitamine valitsuse poolt,“ ütles administratsiooni kõrge ametnik.

Lähimal ajal muudab Obama programmi nii, et iga kord, kui soovitakse ligipääsu telefoniandmete andmebaasile, on vaja õiguslikku alust.

Obama palub justiitsminister Eric Holderilt ja luurekogukonnalt 28. märtsiks raportit selle kohta, mida teha programmiga pikema aja jooksul. President konsulteerib ka kongressi asjassepuutuvate komiteedega.

Obama eelmisel aastal ellu kutsutud erikomitee soovitas, et telefonikõnede metaandmeid säilitaks kolmas osapool või telefonifirmad ise. Mõned telefoniteenuste pakkujad on aga selle vastu tõrkunud.

Obama tahab, et luureagentuurid kasutaksid uut tehnoloogiat sellisel viisil, mis kaitseks optimaalselt rahvuslikku julgeolekut, toetades samas välispoliitikat, austades privaatsust ja kodanikuvabadusi, säilitades rahva usaldust ning vähendades volitamata paljastuste ohtu, teatas Valge Maja.

Obama võib soovitada ka avalikkuse huvide kaitsja nimetamist spetsiaalsesse kohtusse, mis kontrollib välisluure jälitustegevuse seadusest kinnipidamist ja annab nuhkimiseks välja ordereid.

President võib kutsuda üles kehtestama uusi reegleid ka välisriikide juhtide järel nuhkimisele.