Tegemist on suurima eraldiseisva petmisjuhtumiga USA tuumaraketivägede ajaloos ning see leidis aset Montana osariigis Malmstromi õhujõudude baasis, mis on üks kolmest baasist, mis vastutavad USA 420 mandritevahelise ballistilise tuumaraketi eest, vahendab Reuters.

Õhujõudude staabiülem kindral Mark Welsh ütles, et juhtum puudutas pettust igakuisel raketi väljalaskmisohvitseri pädevuseksamil eelmisel aastal. Ta ei olnud teadlik teistest intsidentidest, kuid uurimine jätkub.

„Toimus pettus, mis leidis aset just selle konkreetse testi osas. Seda tegid mõned ohvitserid. Teised ilmselt teadsid seda ja paistab, et nad ei teinud midagi või vähemalt mitte piisavalt, et seda peatada või sellest teatada,“ ütles õhujõudude minister Deborah Lee James pressikonverentsil.

Welsh ütles, et eksami vastuseid jagati SMS-i teel.

James lisas, et on USA tuumaraketivägede turvalisuses täiesti kindel.

Pettuseskandaal ei ole USA tuumaraketivägedes ja õhujõududes ainus viimase aja piinlik juhtum. Eelmisel nädalal teatasid õhujõud, et kümmet ohvitseri kuues baasis uuritakse seoses väidetava ebaseadusliku uimastite omamisega. Neist kolm on mandritevaheliste ballistiliste rakettide vägedest.

Oktoobris vallandati USA mandritevaheliste ballistiliste rakettide vägede juhi kohalt õhujõudude kindralmajor Michael Carey, kes kukkus jooma ja naistega vallatlema, juhtides USA valitsuse delegatsiooni tuumajulgeolekualastel läbirääkimistel Moskvas.