Kuigi Tuticorini magistraadikohus otsustas 26. detsembri õhtul meeste vabastamise kautsjoni vastu, tegi sama kohtu vanemkohtunik 27. detsembri õhtul otsuse kautsjoni vastu vabastamine edasi lükata.

Tänasel kohtuistungil lükkas kohus kautsjoni vastu vabastamise otsustamise taas edasi, tõenäoliselt langetatakse otsus nüüd teisipäeval, 7. jaanuaril, teatas välisministeerium Delfile. Kautsjonisumma tasus meeste tööandja laevafirma AdvanForti poolt palgatud advokaadifirma 27. detsembril.

30. detsembril esitati kogu Indidas kinni peetud kinnipeetud meeskonnale süüdistus. Seega on nüüdseks süüdistus esitatud.

Kui kohus otsustab meeste vabastamise kautsjoni vastu, peavad uurimisalused siiski jääma India võimude edasiste korraldusteni Tuticorinisse ning Indiast lahkuda ei või. Välisministeeriumi hinnangul on keeruline ennustada kohtumenetluse võimalikku pikkust.

Eesti välisministeerium ja Eesti saatkond Indias on juhtumi lahendamise nimel järjepidevalt suhelnud laeva omanikfirma AdvanForti ja India ametivõimude esindajatega. Välisminister Urmas Paet on saatnud oma India kolleegidele ka selleteemalised kirjad. Viimati saatis välisminister Paet India välisministrile kirja detsembri teisel poolel, samuti on Paet kirjutanud India justiitsministrile ning Tamil Nadu provintsi pea- ja siseministrile.

Eesti saatkond New Delhis jätkab juhtumi lõplikuks lahendamiseks suhtlust kohalike ametivõimudega. Eesti saatkonnal Washingtonis on pidev ühendus laeva USA omanikfirmaga AdvanFort.

Välisministeerium hoiab püsivalt sidet kõigi meremeeste lähedastega. Seda nii vahetutel kohtumistel kui ka meili ja telefoni teel.

Eesti New Delhi saatkonna konsul Margus Särglepp kohtus 28. detsembril Chennai vanglas taas Eesti kodanikega, et neile toeks olla. Enne 28. detsembrit kohtus Särglepp kinnipeetud Eesti kodanikega vanglas 23. detsembril, kokku on ta seda teinud seitse korda.

Eesti konsul on välisministeeriumi andmetel teinud kõik selleks, et tagada meestele asjatundlik juriidiline abi, samuti selleks, et meeste tingimused kinnipidamise ajal oleksid võimalikult inimlikud ning turvalised. Regulaarsetel kohtumistel on konsul meremehi abistanud hügieenivahendite, ravimite ja muu vajalikuga.

Piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 14 Eesti päritolu meeskonnaliiget peeti kinni 12. oktoobril India lõunatipu juures Tuticorini lähedal ning nad on vahi all tänase päevani.

Seaman Guard Ohio meeskonnale pannakse India võimude poolt süüks, et nad sattusid India vetesse ebaseaduslikult ning neil pole piisavat dokumentatsiooni laeval olnud relvade ja laskemoona kohta.