Šokolaad, üle-elusuurused piparkoogid, Lübecki martsipan, mandlid, kõikmõeldavad maiustused ning loomulikult tõsine saksa vorst meelitab Weihnachtsmarktile rahva kokku. Mõnusat korralikku Glühweini manustades saab kohtuda-suhelda sõprade-tuttavatega ning veeta jõuluturul tunde.

Siiski ei ole kuulsad Weihnachtsmarktid niivõrd ostlemise kui just kokkusaamise ja ajaveetmise kohad. Rahvast on meeletult, tullakse perekonniti, nauditakse jõulumelu mitmesuguste atraktsioonide taustal ning elava muusika saatel. Seal olles saab igal juhul oma jõulumeeleolu-laksu kätte.

Mina veetsin oma jõuluõhtu saksa-poola perekonnas, kus tavad on mõnel moel segatud, ent paljuski sarnased eesti omadega. Erinevus ehk selles, et tegemist siiski tugevalt poola traditsioonidega saksamaises kastmes ja jõuluõhtul mingit seakintsu ahju ei lükata. Pearoog on karpkala, kuid eriti oluliseks peetakse, et jõululaual peab olema 12 toitu.

Kuna liha süüakse enne ja pärast jõuluõhtut, siis veidi paastuhõnguline jõululaupäev on väga teretulnud. Laual on erinevad salatid, näiteks peedi ja hapukapsaga heeringas, kartulisalat, magus heeringas hapukoores, lisaks veel mitmeid lihata salateid. Pakutakse borši ja kalasuppi, desserdiks tiramisut või muud magustoitu.

Kui kõik on korralikult kõhud täis söönud, läheb kinkide jagamiseks. Sellega alustab pere noorim, kes lihtsalt annab kingid nende saajatele. Nii jääb õnneks jääb ära piinlik laulmise ja "luuletamise" moment – nii stressivaba! Ja seejärel minnakse kirikusse missale. Laulsin "Püha ööd" saksa keeles kaasa ning tänasin vaikselt mõttes meie kaubakirikute taustamuusikat, mis laulud pealuu sisse on kulutanud.

Ja loomulikult sätib missaööle krooni pähe hõõgvein, mida jagatakse otse kirikusse üles seatud laudadelt kenades tõhusates kruusides. Ei mingeid papptopsikuid! Asi on ikka tõsine – jõulud! Kõik kirikus kohatud tuttavad soovivad üksteisele häid jõule ning jäävad veel kiriku tõeliselt soojade seinte vahele rõõmsatujuliselt (ja kärarikkalt) juttu puhuma.

Kui pärast südaööd kirikust tagasi tulime, oli ikka alles 12 kraadi sooja.

Fröhliche Weihnachten!