Ligi 1,9 miljonit salasigaretti vagunis Tapal

Aprillis avastasid maksu- ja tolliameti uurimisosakonna Ida talituse töötajad Tapa raudteejaama haruteel seisvast vagunist 1 885 600 salasigaretti.

Vagun saabus Eestisse Valga piiripunkti kaudu Lätist ja salakauba leidmisel tehti koostööd Läti politseiga. Sigarettidel olid Valgevene maksumärgid ning neid oli kolme erinevat marki.

Juhtumi osas alustati kriminaalmenetlus, mida juhib Viru ringkonnaprokuratuur.
Ligi 1,9 miljonit salasigaretti Tapal

14,24 kg erinevaid narkootikume Valgas

Maikuus pidasid MTA töötajad Valgas sõidukeid kontrollides kinni Saksamaa numbrimärke kandnud kaubiku, mille kontrollimisel leiti kokku 14,23 kg erinevaid narkootikume.

Sõiduk Citroën, mis sisenes varahommikul läbi Valga piiripunkti Eestisse, suunati tollikontrolliks Luhamaa tollipunkti. Sõiduki läbivaatusel avastati auto kaubaruumi põranda sisse ehitatud peidik, mis sisaldas suures koguses erinevaid narkootilisi ained – marihuaanat, hašišit ja kokaiini.

Sõiduk oli kohandatud narkootiliste ainete vedamiseks Lääne-Euroopast Eestisse. Narkootikumid olid mõeldud Eesti turul realiseerimiseks.

Juhtumi osas alustati kriminaalmenetlus, mida juhib riigiprokuratuur.
Valgas konfiskeeritud 14,24 kg erinevaid narkootikume

111,55 kilogrammi hašišit Valgas

Juuli keskel pidasid MTA uurimisosakonna ametnikud kinni sõiduauto, mille läbivaatlusel leiti 111,55 kilogrammi hašišit.

Sõiduauto BMW, mida juhtis Narva elanik, läbis Valga piiripunkti. Valga-Tartu-Jõhvi maanteel Kalmakülas pidasid maksu- ja tolliameti ametnikud kahtlust äratanud sõiduki kinni. Sõiduki läbivaatuse käigus leiti salakaubaveoks kohandatud peidikutest kokku 111,55 kilogrammi hašišit ning Viru maakohus rahuldas sõidukijuhi vahi alla võtmise taotluse.

Tegemist on ühe viimase aja suurema narkootikumide avastusega Eesti lõunapiiril. Tabatud sõiduk oli spetsiaalselt kohandatud narkootiliste ainete vedamiseks Lääne-Euroopast Eestisse.

Juhtumi suhtes alustati kriminaalmenetlus, mille kohtueelset uurimist juhib Viru ringkonnaprokuratuur.
111,55 kilogrammi hašišit Valgas

Seni suurim kogus narkootikumi toorainet

Augustikuus avastasid maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse töötajad ühe kriminaalasja raames Pärnus ja Pärnumaal teostatud läbiotsimiste käigus ligikaudu 6000 kg narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet alfa-fenüülatsetoatsetonitriili (APAAN) ja 4,6 kg marihuaanat. Tegemist oli seni suurima koguse narkootikumi tooraine avastusega.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna ametnikud teostasid ühe kriminaalasja raames mitmed läbiotsimised nii Pärnu linnas kui Pärnumaal Audru vallas, mille käigus leiti Hollandist saabunud sõiduauto Mitsubishi rehvidest ja ukse sisse peidetuna kokku 4,6 kg marihuaanat ja kokku 6000 kg narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet APAANi. Aine oli lennu- ja meretransporti kasutades toimetatud Eestisse Hiinast, tollile kauba kohta valeandmeid esitades.

APAAN on lähteaineks fenüülatsetoonile, millest omakorda saab valmistada amfetamiini ja metamfetamiini. Konfiskeeritud kogusest oleks saanud toota umbes 2000 kg amfetamiini. Eestis kinnipeetud APAANi kogus oli Euroopa mastaabis märkimisväärne. Seni on olnud suurimaks tabatud koguseks 4000 kg, mis peeti kinni Hollandis 2011. aastal.

MTA töötajad pidasid kinni kaks naist ja ühe mehe, kes võeti riigiprokuratuuri taotlusel kohtu otsusega vahi alla. Meesterahval on Hollandi kodakondsus ja naisterahvad on Eesti kodanikud. Kinnipeetud isikute elukohtade läbiotsimiste käigus leiti ka väga suures summas sularaha.

Alates 2011. aastast on mitmetes Euroopa Liidu riikides leitud suuri APAANi saadetisi ning selle ümbertöötlemiseks koduste vahenditega ehitatud laboratooriume, kuid APAANi ei ole Eestis varem kinni peetud. Väga oluline võit on just see, et ained avastati enne, kui need oli jõutud narkootikumideks muuta ja turule paisata.

Juhtumi osas alustati kriminaalmenetlus, mida juhib riigiprokuratuur.
Seni suurim kogus narkootikumi toorainet

Üle 5000 Subutexi tableti sõiduautos Pärnus

Oktoobri keskel kontrollisid maksu- ja tolliameti ametnikud Pärnu linnas teiste hulgas autotreileril Belgiast saabunud sõiduautot BMW 730D, mille küljekarpidest avastati spetsiaalselt salakaubaveoks ehitatud peidikud, kuhu oli pakitud kokku enam kui 5000 Subutexi tabletti.

Leitud tabletid sisaldavad narkootilist ainet buprenorfiin ning seetõttu on nende import keelatud. Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas juhtunu kohta kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist ning keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslikku sisse- ja väljavedu. Uurimist juhib riigiprokuratuur.

Käesoleval aastal on maksu- ja tolliamet hakanud pöörama rohkem tähelepanu Lääne-Euroopast autotreileritel saabuvate sõidukite kontrollimisele. Pärnus leitud saadetis on käesoleval aastal juba teine kord, kui püütakse sellist transpordiviisi kasutades toimetada Eestisse suurt kogust narkootilisi aineid.

Subutex tablette käiakse peamiselt ostmas Prantsusmaalt ja Belgiast ning üritatakse neid toimetada läbi Eesti põhiliselt Soome, kus nn mustal turul loodetakse teenida suuri kasumeid.
Pärnus tabatud üle 5000 Subutexi tableti

Eesti ametnikud peavad nägema kaugemale oma piiridest

„Lõppeva aasta üheks märksõnaks on kindlasti rahvusvaheline mõõde, seda nii kuritegelike skeemide kui ametiasutuste vahelise koostöö osas. Kuna salakauba puhul on tihti märksõnaks transiit, siis mida mitmetasandilisem on koostöö, seda suurem on salakaubavedajate jaoks ka vahelejäämise risk,“ ütles MTA uurimisosakonna juhataja Rain Kuus Delfile.

„Kuid oluline on ka siseturu kaitse – näiteks koostöös kolleegidega tollikorralduse osakonnast on avastatud arvestatavaid salasigarettide koguseid, mis nimelt Eestis müümiseks mõeldud,“ lisas ta.

Narkootiliste ainete osas on suuremate avastuste hulgas nii neid, mis Eesti turule mõeldud, kui neid, mille puhul Eesti oli transiitriigiks. Sel aastal oli mitu juhtumit, kus Eestit prooviti kasutada erinevate kemikaalide Euroopa Liitu toomise kanalina.

„Amet reageerib täie tõsidusega kõigile narkootikumide veo juhtumitele sõltumata sellest, kas ained on mõeldud Eestis tarbimiseks või on tegemist narkootikumide transiitveoga. Näiteks APAANi puhul oli väga oluline võit just see, et ained avastati enne, kui need oli jõutud narkootikumideks muuta ja turule paisata,“ rääkis Kuus.

„Mitmed märkimisväärsed narkootikumide kogused, mis lõppeval aastal avastati, olid aga mõeldud just Eesti turul realiseerimiseks. See, et nende koguste sattumine Eestisse ära hoiti, on meie töötajate järjepideva töö tulemus,“ tõdes ta.

„Salakauba ja narkootikumide vastane võitlus on üheks MTA prioriteediks ka järgmisel aastal ning selles osas on meil väga hea koostööd nii Eesti ametiasutuste kui teiste riikidega,“ ütles Kuus.