Igal aastal toimub novembrist jõuludeni aktiivne kirja teel tülitsemine nii lasteaia kui kooli vanemate meililistis. Mida peaks jõuluvana sel aastal mudilastele tooma?

Kui 2/3 on alati kommide poolt, siis millegipärast see jonnakam 1/3 seltskonnast vaidleb alati vastu. Kommid ei sobi MITTE MINGIL JUHUL, kuid midagi muud tarka nad ka välja pakkuda ei oska. Tavaliselt tulevad listidesse sellised kirjad: "Ei, kommipaki poolt meie pere kindlasti ei ole ja selle eest raha ei maksa. Äkki keegi pakub midagi paremat välja." Aga ise ei soovita midagi ega võta ka ohje enda kätte. Tüüpilised virisejad.

Teine seltskond nendest virisejatest on suhkrupõlgurid, kes oma lastele kuni 18. eluaastani ühtegi maiustust ei luba. Mõistetav, kui lapsed on allergilised, aga "kommid ei ole tervisele kasulikud, sööme parem rosinaid" jutuga võiks jõuluperioodil küll tagasi hoida, kui teema puudutab rohkem kui 20 perekonda. Sööge oma porgandeid ja rosinaid, aga arvestage palun sellega, et te olete vähemuses! Teil ei ole õigust otsustada, et sel aastal saavad kõik ülejäänud 25 lasteaialast jõuluvana käest köögiviljavaliku ja solvuda, kui keegi selle idee peale käsi ei plaksuta. Näidake last, kes sellise paki üle siiralt rõõmustaks!

Kolmandad nõuavad kingiks raamatuid. Raamat on tõesti väga vahva kingitus, aga lasteraamatutega on kohe päris mitu probleemi. Esiteks on need väga kallid, teiseks on paljudel lastel populaarsemad raamatud juba kodus olemas ja mitu korda läbi loetud. Mänguasjadega sama lugu. Odavaid keegi ei taha, kallimate jaoks pole raha. Pealegi jääks need nagunii pärast jalgu või lendaksid kuu aja pärast pügikasti.

Neljandad lähevad täiest üle võlli ja nõuavad, et vanemad saaks ise lapsele kingi teha, mille õpetaja siis kätte annab. Idee on üllas, aga järgmine probleem on see, millises hinnaklassis peaks kink olema. Ässade meelest ei tule alla 30 eurone kingitus kõne allagi. Tavainimesed on arvestanud kingi peale maksimaalselt 10, veel parem kui 5 eurot. Aga mis näoga need põnnid, kes viieeurose kommipaki said, vaatavad neid lapsi, kes suuri Legosid ja Monster High nukke paberitest välja harutavad? Ässadel on suva, sest "mis te siis olete nii vaesed!"

Palun jääme nüüd ja edaspidi ikka vana hea kommipaki juurde ja ärme ummista kõikide listiliikmete kirjakaste oma mõttetu jonni ja virisemisega. Kommide üle tunnevad rõõmu kas lapsed, vanemad, vanavanemad või kasvõi teie laste külalised, need saavad otsa ja ei võta palju ruumi, maksavad vähe ja on kõige lihtsam ning stressivabam variant, kuidas lastele jõulu ajal rõõmu teha.