Tavaliselt igasugustest intervjuudest keelduv Snowden andis intervjuu ajakirjale Time pärast seda, kui oli saanud aasta inimese tiitli väljakuulutamisel teise koha paavst Franciscuse järel, vahendab Helsingin Sanomat.

USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endine analüütik Snowden ütles, et otsustas eirata oma ametijuhendeid ja hakata andmeid lekitama pärast seda, kui talle sai selgeks, kui laialdaselt on salajased luureprogrammid kasutusel.

"Kõige jahmatavam polnud mitte see, et nii ulatuslik kontroll on teoreetiliselt võimalik, vaid see, et seda tõepoolest tehti, ilma et suur osa inimestest oleks selle võimalikkusest isegi teadlik olnud," kirjutas Snowden.

Snowden elab praegu Venemaal, kus tal on ajutine varjupaik. Pärast seda, kui ta lekitas avalikkusse hulga USA riikliku julgeolekuagentuuri NSA saladokumente, on ta haruharva andnud intervjuusid.

Snowdenile varjupaiga andmine on pingestanud Venemaa ja Ühendriikide suhteid, samuti Ühendriikide ja teiste riikide suhteid. USA-s ootaks Snowdrenit tõenäoliselt süüdistus spionaažis.

Ajakirja Time teatel on Snowden hakanud harjuma oma uue eluga Venemaal.

Snowdeni sõnul loodab ta, et tema paljastuste abil muutub palju, sest nii tavainimesed, tehnoloogiaühiskond kui USA õigussüsteem, kongress ja valitsus peavad hindama paljusid asju uuesti.

"NSA-l oleks võim töötada välja uued, globaalsed standardid, mis aitaksid tagada, et ei meie valitsus ega teiste riikide valitsused seadusevastaselt ei jälgikss üksikinimesi," rääkis Snowden.

Snowden usub, et inimesel on põhiseaduslik õigus olla vaba jälgimisest.