„Vaba liikumine on oluliseks põhimõtteks, mis on toonud vahetut majanduslikku kasu kõikidele Euroopa Liidu liikmesriikidele“ ütles kohtumisel osalenud siseminister Ken-Marti Vaher.

Siseministri sõnul on selge, et vaba liikumist puudutav kriitika on valdavalt emotsionaalne ning statistika kriitikute väiteid ei toeta.

Komisjoni raportis tuuakse esile, et sotsiaalabi taotlevad suurema tõenäosusega liikmesriigi endi kodanikud kui teiste liikmesriikide kodanikud. Samuti näitab statistika, et teiste liikmesriikide kodanike poolt toime pandud kuritegude arv on marginaalne kõrvutatuna liikmesriikide endi ja kolmandate riikide kodanikega.

2012. aasta lõpu seisuga elas alaliselt teises liikmesriigis kokku 14,1 miljonit Euroopa Liidu kodanikku, mis moodustab kokku üksnes 2,8 protsenti kogu ELi rahvastikust. Sisserändajaid kolmandatest riikidest oli samal ajal Euroopa Liidus kokku 4 protsenti kogu ELi rahvastikust.

„Kuritarvitusi esineb, ent nende piiramiseks on vahendid valdavalt liikmesriikide endi kätes,“ märkis Vaher.

Tema sõnul tuleb panustada korrektsetele registritele, korrakaitse asutuste tööle avaliku korra tagamisel ning liikmesriikide politseiasutuste koostööle organiseeritud kuritegelike ühenduste tegevuse piiramisel.