Made leiab, et hetkel näib Ukraina president Viktor Janukovitši isik üha rohkem tõusvat arengute keskmesse.

"Mida rohkem Kiievi meeleavaldustel vägivalda, haavatuid ja verd lisandub, seda raskem on Euroopa Liidul Janukovitšiga assotsiatsiooni-vabakaubanduse lepingut allkirjastada," kommenteeris Made Delfile. "Ka siis, kui Janukovitš teeks äkitselt kannapöörde ning oleks kohe, siin ja praegu, valmis euroliiduga Vilniuses allkirjastamata jäänud lepingule oma nime siiski alla panema."

Made sõnul lisandub seni Janukovitšit vaevanud Timošenko-küsimusele iga minutiga järjest selgemalt küsimus, kes on Kiievi vägivalla eest vastutav.

"Janukovitš mõistab, et praegusest veelgi rohkem vägivalda, sh. erakorralise olukorra kehtestamise kaudu, muudab ta Brüsselis absoluutselt salongikõlbmatuks," ütles Made. "Janukovitš muutub EL-i silmis sarnaseks Valgevene autortaarse presidendi Lukašenkoga."

Otsused ei kannata oodata

Made sõnul ei saa Janukovitš kaua ka hoiduda otsustest. Meeleavaldustel nõutakse järjest häälekamalt tema tagasiastumist ning rivaalid eesotsas Klitškoga tõenäoliselt mõtlevad juba tõsiselt Janukovitši-järgsele võimujagamisele.

Made pakkus, et kui EL ja Ukraina kunagi ikkagi lepinguni jõuavad, paneb Kiievi poolt oma nime paberile mitte Janukovitš, vaid Klitško.

"Tagasiastumine, sündmustest taandumine, näib kõige targem otsus, mida Janukovitš saaks praegu teha," lausus Made.

Moskva vaatab toimuvat ärevusega

Made sõnul vaadatakse Moskvas Ukrainas toimuvat suurima ärevuse ja kannatamatusega.

"Ei ole sugugi välistatud, et Janukovitšis pettuv, või juba pettunud, Putin asjade kulgu omal moel ei püüaks sekkuda," sõnas Made ja tõi näiteks, et Putin võib koguda venemeelsetest Ukraina piirkondadest abipalveid ja püüa neile reageerida.

"Moskva loogika ütleb, et Janukovitš peaks kasutama kogu oma käsutuses olevat jõuaparaati ning meeleavaldused alla suruma," selgitas Made. "Nagu Putin möödunudtalviste Moskva meeleavaldustega tegi. Kuid näib, et isegi siis, kui Janukovitš kardabki Putini kättemaksu, ei saa ta nüüd väga jõuliselt tegutseda, sest Ukraina olukorda ta enam täiel määral ei kontrolli."