„Kui sel korral assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingut ei allkirjastata, on see suur pettumine,“ ütles Ansip täna valitsuse pressikonverentsil. Ansip lisas, et Euroopa Liit on endiselt selle sõlmimiseks valmis.

Kava kohaselt parafeeritakse Vilniuses assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingud Euroopa Liidu ning Gruusia ja Moldova vahel. Esialgsete kavade kohaselt oli plaanis assotsiatsioonilepingu allkirjastamine ka Ukrainaga, kuid hiljuti teatasid Ukraina võimud assotsiatsioonilepingu allkirjastamisprotsessi peatamisest.

„Ma tahaks loota, et see on ajutine ja me saame lähemas tulevikus edasi liikuda,“ sõnas Ansip. „See on ukrainlaste otsustada, missugune saab olema Ukraina tulevik, aga Eesti kogemusest olen ma veendunud, et parim valik oleks koostöö Euroopa Liiduga.“

Ansip peab oluliseks viisavabadust

Peaminister lisas, et ta tahaks väga edasi minna mitte ainult Ukraina, vaid ka teiste riikidega viisavabaduse teemal.

"Ukrainlastel on viisavabadus Türgiga ja paljud ukrainlased teavad Türgi kohta palju, kuid Euroopa Liitu tulek on nende jaoks suhteliselt kulukas. Seetõttu on ukrainlased tagasihoidlikult informeeritud sellest, kuidas näeb välja elu Euroopa Liidus,“ rääkis Ansip.

Peaminister Ansip osaleb homme ja ülehomme Vilniuses Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumisel. 

Lisaks Euroopa Liidu valitsusjuhtidele või riigipeadele võtavad kohtumisest osa kuue Euroopa Liidu idapartnerluse partnerriigi – Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene – juhid.

Tippkohtumisel osalevad ka Euroopa Liidu institutsioonide liidrid ning mitmed Euroopa Komisjoni volinikud.

Kohtumisel hinnatakse tööd assotsiatsioonilepingute, seal hulgas laiaulatuslike vabakaubanduslepete sõlmimiseks Euroopa Liidu ja partnerriikide vahel. Vastavad lepingud on mõeldud toetama reforme partnerriikides ning kiirendama nende poliitilist ja majanduslikku lõimumist Euroopa Liiduga.

Eesti arvates on assotsiatsioonilepped oluliseks teetähiseks Euroopa Liidu ja idapartnerlusriikide vahelise koostöö arendamisel. Eesti toetab idanaabrite võimalikult tihedat lõimumist ja koostööd Euroopa Liiduga.

Euroopa Liit on idapartnerluse algatanud eeldusel, et kaubandustõkete kaotamine ja vabakaubandusala laienemine, mida toetavad demokraatlikud struktuurid ja läbipaistev õigussüsteem, on kasulik kõigile osapooltele.

Vilniuse tippkohtumine algab neljapäeval, 28. novembri õhtul ning lõppeb järgmise päeva pärastlõunal. Peaminister naaseb Eestisse reede õhtul, teatas valitsuse pressibüroo.